Budapest, 2013. szeptember 26. – Nyolc nappal ezelőtt a Greenpeace International két aktivistája felmászott az orosz Gazprom olajvállalathoz tartozó Prirazlomnaja fúrótorony külső szerkezetének oldalán, hogy a hamarosan megkezdődő olajfúrások ellen tiltakozzanak. A békés demonstráció az északi-sarkvidéki olajlázra hívta fel a figyelmet, amely súlyos veszélyekkel fenyegeti a sarkvidéki élővilágot és az egész emberiséget. A Prirazlomnaja az első olajfúrótorony, amely az Északi-sarkvidék jég borította vizein tervez kőolajat termelni.

A tüntetésre az orosz parti őrség szélsőségesen és aránytalan erő alkalmazásával reagált, embereik motorcsónakjaikból késekkel és lőfegyverekkel fenyegették az aktivistákat. A parti őrség hajója ezen felül 11 figyelmeztető lövést adott le a Greenpeace International jégtörője, az Arctic Sunrise irányába.

Az orosz hatóságok a nemzetközi egyezményekkel és az orosz jogszabályokkal is ellentétesen, továbbra is vádemelés nélkül tartják fogva az Arctic Sunrise-ot, és az azon tartózkodó 30 aktivistát. A Greenpeace elutasítja a kalózkodás vádját, követeli aktivistái és hajója azonnali szabadon bocsátását. A szervezet és az aktivisták mellett több mint 50 nagy nemzetközi civil szervezet állt ki, többek között az Amnesty International és a WWF is.

Az Arctic Sunrise elfoglalása kapcsán Stefan Kirchner, független nemzetközi jogi szakértő így nyilatkozott: „A nem kalózkodásnak minősülő események ilyen címkézése sértheti a nemzetközi kalózkodás elleni erőfeszítéseket. Az összes államnak tartózkodnia kell a kifejezés használatától olyan esetekben, amelyek nyilvánvalóan nem sorolhatóak be a kalózkodás kategóriájába.” (1)

A Sarkvidék Tanács szeptember 25-i, szalehardi ülésén Vlagyimir Putyin orosz elnök is elismerte: a Greenpeace aktivistái „nyilvánvalóan nem kalózok”. (2) Erre reagálva Kumi Naidoo, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója a következőket mondta: „Üdvözöljük Putyin elnök felismerését, hogy aktivistáink nyilvánvalóan nem kalózok, hanem békés tüntetők, akik az Északi-sarkvidék megvédéséért demonstráltak. A békés megmozdulások elengedhetetlenek, amikor a kormányok szerte a világban nem tesznek semmit a klímaváltozás vészjósló következményeiről szóló komoly tudományos figyelmeztetések ellenére.”

A fúrótoronyról készített, nemrég nyilvánosságra került felvételen egyértelműen látszik, hogy az orosz hatóságoknak a békés tüntetők tevékenységére adott reakciója aránytalan. (3) A videón jól látszik, hogy miközben Sini Saarela finn aktivista egyértelmű veszélyhelyzetben azt kiabálja: “Lemegyek, lemegyek!”, a hatóság embere a biztosítókötelet rángatva veszélyezteti őt. Szintén látható, hogy annak ellenére, hogy a csónakban lévő aktivisták feltartják a kezüket, mégis közvetlenül mellettük csapódnak a vízbe a figyelmeztető lövések.

Vlagyimir Putyin ezt azzal magyarázta, hogy az orosz hatóságok nem tudták biztosan, hogy valóban a Greenpeace békés tiltakozásáról van szó. (2) Kumi Naidoo erre a következőképpen felelt: „Ez az állítás egyszerűen nem hiteles. A hajó mindkét oldalán a Greenpeace logója és jelképei láthatók: a szivárvány és a békegalamb. Továbbá a hatóságok már több mint 24 órája figyelték a hajót, mire demonstráció elkezdődött. Régóta tartunk békés tüntetéseket Oroszországban, és a hatóságok jól ismernek minket.”

A Greenpeace Oroszország már többször felvette a kapcsolatot az orosz hatóságokkal és a Gazprommal, hogy ismertesse a sarkvidék megvédésével kapcsolatos békés céljait.

Jelenleg a tüntetésben részt vevő mind a 30 aktivistát őrizetben tartják Murmanszkban, ám hivatalos vádat továbbra sem emeltek ellenük. Az aktivistákat immár több mint 6 napja őrzik. A Greenpeace elutasítja a kalózkodás vádját, és követeli aktivistái és hajója azonnali szabadon bocsátását.

VÉGE

Videó: http://youtu.be/rFF0JTG2-Y8

Fotók, videók:
http://photo.greenpeace.org/C.aspx?VP3=ViewBox&STID=27MZIFV1XJTU&CT=Story

ftp.greenpeacemedia.net
Username: dvout
Password: 3e4r5t
Folder: 1309_Arctic_Sunrise_Murmansk

Megjegyzések:
(1) http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2329446
(2) http://rt.com/news/putin-greenpeace-pirates-arctic-323/
(3) http://youtu.be/rFF0JTG2-Y8