Reakció a ma kiszivárgott dokumentumokra

Budapest, 2015. június 22. – Állítsák le Paks II jelenleg zajló környezetvédelmi engedélyezését, függesszék fel a telephelyen folyó vizsgálatokat, a kormány, az MVM Zrt. és az MVM Paks II Zrt. pedig hozzon nyilvánosságra minden elemzést, tanulmányt, amelyek alapján a Paks II beruházás mellett döntöttek. Ezeket követeli a Greenpeace a Jávor Benedek blogján ma megjelent dokumentumok alapján.
A Jávor Benedek európai parlamenti képviselő birtokába jutott, ma nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján feltételezhető, hogy a magyar kormány úgy döntött a Paks II beruházásról, hogy tisztában voltak vele: Paks II-re nincs szükség.
A dokumentumok alapján a döntés teljesen előkészítetlen volt. A kormány rendelkezésére álló megalapozó tanulmányok vagy rossz minőségűek voltak (téves, idejétmúlt adatokon végezték az elemzéseket, fontos szempontokat nem vettek figyelembe, alapvető kérdéseket nem vizsgáltak), vagy a bennük foglalt következtetések alapján vállalhatatlanok lennének Paks II környezetre és a villamosenergia-rendszerre gyakorolt hatásai.
„Érthetetlen, hogy milyen alapon döntöttek a járulékos költségek nélkül is legalább 4000 milliárd forintba kerülő megaberuházás mellett. A magyar kormány idén 28, jövőre pedig a tervek szerint 113 milliárd forintot pazarolna el Paks II-re, miközben továbbra sem tudja igazolni a beruházás szükségességét. Sőt inkább az körvonalazódik, hogy a kockázatok és a megalapozatlanság tudatában döntöttek” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampányosa.
A Greenpeace ezért a beruházás és az engedélyezés teljes leállítását követeli, valamint hogy hozzák nyilvánosságra Paks II 30 évre titkosított megalapozó dokumentumait, mert csak ezek ismeretében lehet felmérni a tervezett beruházás valós társadalmi költségeit. Mindezeket követően újra kell gondolni az ország energiastratégiáját, hogy egy valóban fenntartható, és az európai trendekkel összhangban a megújuló energiahordozók elterjedésére és az energiahatékonyság növelésére alapozó, felelősségteljes jövőkép születhessen.