Budapest, 2018. március 1. – Az ország nukleáris biztonságát felügyelő Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai Paks II.-nek dolgoztak – derült ki a tegnap a g7.hu online hírportál cikkéből. [1] A Greenpeace álláspontja szerint az OAH ezzel megsérthette az Európai Tanács 2009/71/Euratom irányelvének a nukleáris szabályozó hatóságok függetlenségéről szóló rendelkezéseit. [2]

A Hivatal függetlenségével kapcsolatban felmerült kételyről először a Greenpeace Magyarország a Paksaméta című blogján [3] írt, amit a g7.hu hírportál cikke erősített meg. A napvilágra került információk alapján az OAH főigazgató-helyettese 2013-ban megbízásos szerződéses viszony keretében dolgozott annak az MVM Paks II. Zrt.-nek, amely engedélykérelmeinek elbírálását 2014 óta felügyeli. Az ügyben az OAH további munkatársai is érintettek lehetnek. [1]

„Egy ország nukleáris biztonságát felügyelő hatóság szakemberei nem lehetnek semmilyen formában érdekeltek egy olyan atomerőmű-építési projektben, amelyről dönteniük kell. Ez olyan lenne, mintha egy gyógyszer alkalmazhatóságáról döntő hatóság munkatársai a gyógyszert forgalmazó gyógyszergyár számára is dolgoztak volna” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace Magyarország ezért nyílt levélben [4] fordul az OAH főigazgatójához, és azt várja: a Hivatal sürgősen tisztázza a felmerülő kérdéseket, és hozzon intézkedéseket annak érdekében, hogy az OAH függetlensége a jövőben ne kérdőjeleződhessen meg.


A nyílt levél elérhető ide kattintva

Jegyzetek:

[1] https://g7.24.hu/allam/20180228/adhat-e-penzert-tanacsot-a-paksi-boviteshez-aki-az-engedelyeket-kiadja

[2] Az Európai Tanács 2009/71/Euratom irányelve (a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági közösségi keretrendszerének létrehozásáról; módosította a 2014/87/Euratom Irányelv):

A 2009/71/Euratom 5. cikke kimondja:
(2) A tagállamok biztosítják, hogy a hatáskörrel rendelkező szabályozási hatóság a hatósági döntéshozatal során függetlenül, indokolatlan befolyásolástól mentesen járhasson el. E célból a tagállamok biztosítják, hogy a nemzeti rendszer előírja, hogy a hatáskörrel rendelkező szabályozó hatóság:
a) funkcionálisan elkülönüljön a nukleáris energia népszerűsítésében vagy hasznosításában érintett minden más szervtől vagy szervezettől, és hatósági feladatai végzése során ne kérjen, illetve ne fogadjon el utasítást ilyen szervtől vagy szervezettől.

[3] http://paksameta.blog.hu/2018/02/27/bedolgozhat-e_az_orszagos_atomenergia_hivatal_munkatarsa_paks_ii-nek

[4] https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/20ca5f89-20ca5f89-180301_oah_nyilt_level.pdf