Budapest 2016. szeptember 30. – A Baranya Megyei Kormányhivatal kiadta a tervezett Paks II projekt környezetvédelmi engedélyét. A környezeti hatástanulmányt az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország korábban véleményezte, azt több ponton hiányosnak és homályosnak találta. Mivel a megfogalmazott kritikákra a most kiadott engedély alapját képező hatástanulmány nem ad kielégítő választ, a két szervezet fellebbezést nyújt be a másodfokú hatósághoz.
A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban az Energiaklub és a Greenpeace a kezdetek óta ügyfelekként vesz részt. Az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat mindkét szervezet a hatóságnak elküldött elemzésben értékelte. [1, 2] A vonatkozó jogszabály értelmében ezeket a hatóságnak figyelembe kell vennie az engedélyezési eljárás során.

2016. szeptember 29-én a Baranya Megyei Kormányhivatal határozatban kiadta Paks II környezetvédelmi engedélyét. Az így elfogadott környezeti hatástanulmány azonban számos kulcskérdést továbbra sem tisztáz, valamint számos helyen megalapozatlan. Ezért az Energiaklub és a Greenpeace élni fog a rendelkezésére álló jogi lehetőségekkel.

„Az a célunk, hogy alapos és mindenki számára megnyugtató válaszokat kapjunk a környezeti hatástanulmánnyal kapcsolatban feltett kérdéseinkre. Továbbra is meg vagyunk győződve arról, hogy Paks II szennyező, veszélyes és drága; és hogy Magyarország számára mind környezetvédelmi, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból zsákutca az atomerőmű tervezett bővítése” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.

Jegyzetek:

[1] A Greenpeace értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról:
https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/37c0a0ac-37c0a0ac-paksii-kht-ertekelese_greenpeace.pdf

[2] Az Energiaklub véleménye Paks II környezeti hatástanulmányáról: https://storage.googleapis.com/planet4-hungary-stateless/2018/10/37c0a0ac-37c0a0ac-paksii-kht-ertekelese_greenpeace.pdf
Korábbi sajtóközleményeink a témában: