Nyílt levél a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport nevében

A budapesti Városligetben tervezett faátültetések előkészítésének tegnapi megkezdése kapcsán nyílt levelet írtunk Sághi Attilának, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. műszaki igazgatójának, illetve prof. dr. Persányi Miklósnak, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatait felügyelő miniszteri biztosának.

Tisztelt Sághi Attila!
Tisztelt Prof. Dr. Persányi Miklós!
 
Tegnap a Liget Projekt keretében megkezdődött a történeti értékű fákat is érintő faátültetés előkészítése a Rondó környékén. A Városliget Ötvenhatosok tere felőli részén két terület, és azokon belül összesen hat fa került elkordonozásra. A kihelyezett tájékoztatók szerint ezek a fák átültetésre kerülnek majd. Ennek nyomán – élénk állampolgári tiltakozás mellett – megkezdődött az érintett fák körülárkolása.
 
A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. eddig arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Liget Budapest program keretében új épületek a már meglévőek helyére és a burkolt területekre kerülnek. Ennek valóságtartalma kérdőjeleződik meg ismét a Néprajzi Múzeum tervezett épületének elhelyezéséhez kapcsolódó faátültetésekkel, amelynek során immár évszázados korú fákhoz nyúlnak hozzá: olyanokhoz, amelyeket a Kerttörténeti Tudományos Dokumentáció történeti értékűnek jelöl, a fakataszter pedig dendrológiailag értékes kategóriába sorol. Álláspontunk szerint a Városligetben a történeti fák minden helyzetben elsőbbséget kell élvezzenek az épületekkel szemben, ugyanis ezek adják a közpark értékét.
 
Kérjük a Néprajzi Múzeum építési engedélyezési tervdokumentációjának azonnali és teljes körű nyilvánosságra hozását, hogy a lakosság pontos képet kaphasson arról, mely fákat, milyen tervek alapján érintene az építkezés.

Kérjük továbbá a faátültetés tervezett menetrendjének, munkafolyamatainak nyilvánosságra hozását, valamint az átültetéssel érintett fák listáját és fakataszteri adatait.
 
Levelünket nyilvánosan is közöljük, és a honlapunkon is elérhetővé tesszük.
 
Válaszukat köszönjük.
 
2017. július 5.

Tisztelettel:

Gadó György Pál
kampányfelelős
Greenpeace Magyarország

Horváth Zsolt
projektvezető
Levegő Munkacsoport

 


Prof. Dr. Persányi Miklós, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatait felügyelő miniszteri biztos válaszlevele

Sághi Attila, Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. műszaki igazgató, Dr. Gyorgyevics Benedek Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vezérigazgató válaszlevele


Viszontválaszunk Prof. Dr. Persányi Miklósnak

Viszontválaszunk Sághi Attilának és Dr. Gyergyovics Benedeknek