Budapest, 2018. január 30. – Greenpeace-aktivisták az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal előtt „atomjeles” hordókból építettek 4 méteres piramist. Az eseménnyel a Greenpeace Ausztria azt üzeni a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek: állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyt jelentő kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást.
„Paks II megépítése nemcsak Magyarország, de a környező országok lakosságára és környezetére is veszélyt jelentene a nukleáris kockázatok növelésével. Az atomerőmű-bővítés továbbá hátráltatná a megújuló energiaforrások terjedését is. A magyar állam mintegy 4000 milliárd forintnyi piactorzító állami támogatást nyújtana a projekthez, miközben az olcsóbban és biztonságosan működő megújuló energiaforrások már most piacvezetőnek számítanak Európában. Paks II helyett Magyarországnak is a valóban tiszta és fenntartható megújuló energiarendszerekre kéne átállnia – a klímaválsággal is csak így tudjuk felvenni a harcot” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace békés eseményére a Szövetségi Kancellári Hivatal előtti téren kerül sor, ahová az osztrák és magyar kormányfők találkozójának alkalmából, a Greenpeace-től függetlenül több más civil szervezet is demonstrációt hirdetett.

Az eseményről készült fotók elérhetőek itt: http://bit.ly/2GrBH8y