Budapest, 2016. július 6. – A mai napon kiürítették a Városliget védelméért három hónapja békésen tiltakozó állampolgárok által működtetett tábort. Előre megjósolható volt, hogy ez a fellépés a Liget Budapest projektet ellenzők és a Városliget Zrt. közötti konfliktus eszkalálódásához fog vezetni. A Városliget valós társadalmi egyeztetésen alapuló felújítása sosem végződött volna ilyen drámaian.

Zöldszervezetek ezért szolidaritási demonstrációt szerveztek ma, ahol Bródy János zenélt, és beszédet mondott Lányi András, Lukács András, Garay Klára és Schmidt Hajnalka. A békés demonstráció utolsó pillanataiban néhányan szóváltásba keveredtek a területet őrző biztonsági emberekkel. A rendezvény moderátora, Puzsér Róbert a tüntetőket nyugalomra intette, és 18:15-kor a demonstrációt hivatalosan lezárta.

Mi még mindig hiszünk abban, és azért dolgozunk, hogy a Városliget felújításának ügyében az illetékes döntéshozók alkalmat adjanak az alapvetően különböző koncepciók megvitatására; és végül a magyar kormány meg tudja úgy újítani a Városligetet mint közparkot, hogy az minden illetékes szakmai szervezet és a budapesti lakosság támogatását is bírja. Ezért fordultunk ma újabb nyílt levélben Lázár Jánoshoz is.

Mindenkit arra buzdítunk, hogy álljon ki továbbra is a zöldterületek védelméért. Állítsuk meg a városi zöldterületek fogyatkozását; mindannyiunk jól felfogott érdekében változtassuk meg, hogyan gondolkodunk a városaink tüdejéről, és kényszerítsük ki erőszakmentes eszközökkel a valódi változást!