A magyarok 87%-a tiszta energiát akar

Budapest, 2014. június 17. – A Greenpeace legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyarok majdnem kétharmada elutasítja, hogy orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épüljön meg Paks 2, ugyanakkor nagyon magas itthon a megújuló energiaforrások támogatottsága. A megkérdezettek 87%-a azt szeretné, hogy Magyarország elsősorban tiszta forrásból származó energiát használjon.

A visegrádi négyek országaiban végzett közvélemény-kutatás szerint a politikusok homlokegyenest máshogyan cselekszenek, mint amit a lakosság elvárna tőlük a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatban. A megkérdezettek szerint egyértelműen növelni kell a tiszta energiaforrások arányát, az érintett országok döntéshozói azonban elutasítják az Európai Bizottság és az egyes tagállamok erre vonatkozó javaslatait.

A 2500 fő részvételével végzett közvélemény-kutatást [1] a Greenpeace megbízásából egy független nemzetközi közvélemény-kutató, az Ipsos készítette 2014 júniusában. A válaszadók 80%-a szerint a megújuló energiaforrások arányának növelése csökkentené országuk energiaimport-függőségét [2], és a válaszadók 76%-a szerint az energiamegtakarítás szintén ugyanezt segíti elő. [3]

A V4-országok lakosságának 86%-a kötelezővé is tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését  [4], a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90%. Az összes megkérdezett 85%-a emellett az energiaveszteség csökkentésére is kötelezné a tagállamokat. [5] A paksi atomerőmű bővítését a magyarok 59%-a ellenzi a jelenlegi konstrukció szerint, és csupán 6% az, aki kifejezetten pártolja a beruházást.

A kutatás eredménye világos jelzés a döntéshozók számára. A lakosság megújuló energiaforrásokat szeretne. „Olyan bátor vezetőkre van szükségünk, akik hallgatnak az emberek véleményére. Olyanokra, akik felismerik, hogy a régiónk energiafüggetlenségének alapja az enegiahatékonyság növelése és a helyi megújuló források használata. A valódi vezetők a megújulókat választják” – mondta Mező János, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse.

Greenpeace felszólítja a V4-ek kormányait, hogy támogassák az EU megújuló energiaforrások kiterjesztésére és az energiahatékonyság növelésére irányuló céljait. Az európai energiaellátás biztonságáról a június 25–26-i EU-csúcstalálkozón tárgyalnak Brüsszelben.

A közvélemény-kutatás eredményeit szemléltető magyar nyelvű ábrák:
https://secure.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157644802934679/

A közvélemény-kutatás angol nyelvű rövid összefoglalója

Jegyzetek:
[1] A reprezentatív kutatásban négy országban összesen 2500 embert kérdeztek meg. A válaszadók online kérdőívet töltöttek ki saját számítógépükön. Magyarországon 500, 18–65 év közötti válaszadót vontak be a kutatásba.

[2] „Ön szerint a megújuló energiaforrásokból származó energiatermelés arányának növelése csökkentené-e a függőségünket az Európai Unió országain kívülről érkező energiahordozók importjától/vásárlásától (olaj, gáz, szén, urán)?”

[3] „Gondolja, hogy az energiaveszteség csökkentése (például épületszigeteléssel, az ipari termelés hatékonyabbá tételével stb.) csökkentené függőségünket az Európai Unió országain kívülről érkező energiahordozók importjától/vásárlásától (olaj, gáz, szén, urán)?”

[4] „Egyetért-e Ön azzal az állítással, hogy az Európai Unió országainak közösen kell fellépniük a megújuló energiaforrásból (szél, víz, nap, geotermikus energia) származó energiatermelés kötelező érvényű növeléséért?”

[5] „Egyetért-e Ön azzal az állítással, hogy az Európai Unió országainak megegyezésre kell jutniuk az energiaveszteség csökkentésének kötelezővé tétele érdekében (például épületszigeteléssel, az ipari hatékonyság növelésével stb.)?”