Civil szervezetek a jelenlegi engedélyezési eljárás leállítását várják a Fővárostól

Budapest, 2017. szeptember 12. – A Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport és számos, a Római-partot védő civil [1] közös nyilatkozatban üdvözli, hogy Tarlós István főpolgármester budapesti ügydöntő népszavazás kiírását kezdeményezi a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről. A szervezetek azt várják a Fővárosi Önkormányzattól: azonnal állítsa le a környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárást, utasítsa a Fővárosi Vízműveket a Sentab-cső kiváltásának leállítására, és készíttessen alapos, az ökológiai, a társadalmi és az árvízi biztonsági szempontokat egyaránt tartalmazó tervet a Nánási úti nyomvonalra. Így egyaránt garantálható a lakosság védelme és megőrizhető Budapest rendkívül értékes, természetközeli Duna-partja.

A népszavazás végre megoldást jelenthet a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére, mert így megszülethet egy olyan megoldás, mely társadalmi, környezetvédelmi és műszaki szempontokat egyaránt figyelembe véve tudja megvédeni a lakosságot, a legkisebb környezeti károkat okozva. Ezt követeli meg az EU Vízkeretirányelve és Árvízi irányelve is. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a parti gát terveinek jelenleg is folyó engedélyeztetése azonnal leálljon.

A parti mobilgát terveivel a budapestiek minősített többsége nem ért egyet: a fővárosiak 58 százaléka megóvná a Duna-part jelenlegi, természetközeli állapotát, és a védművet a parttól beljebb, a Nánási út–Királyok útja mentén fejlesztené. [2] Ezért különösen fontos, hogy a kérdésben az állampolgárok dönthessenek.

A jelen nyilatkozathoz csatlakozó szervezetek azt várják a Fővárosi Önkormányzattól, hogy a következő Fővárosi Közgyűlésen nyilvánítsák semmisnek a korábbi nyomvonalról szóló áprilisi döntést, a főpolgármester pedig állíttassa le a Sentab-cső kiváltásának munkálatait, és hivatalosan is függessze fel a parti gát engedélyezési eljárásait a népszavazás eredményének megismeréséig.

Annak érdekében, hogy egy majdani népszavazáson az állampolgárok dönteni tudjanak a lehetséges árvízvédelmi nyomvonalakról, alapos, az ökológiai, a társadalmi és az árvízi biztonsági szempontokat egyaránt tartalmazó tervet kell készíttetni a Nánási úti nyomvonalra is. Így születhet végül valódi, békés, a környezeti értékeket és a lakosság biztonságát egyaránt figyelembe vevő megoldás Budapest e rendkívül értékes, természetközeli Duna-partjának árvízvédelmére.


 

Jegyzetek: 

[1] Maradjanak a FÁK a Rómain-csoport, Aquincum-Mocsáros Egyesület, Civilek a Rómaiért Polgári Jogi Társaság, az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit és a Természetesen szeretjük a Rómait Facebook-közösségek, Lányi András

[2] A fővárosi zöldterületekkel kapcsolatos legfrissebb, telefonos közvélemény-kutatást a Závecz Research Közvélemény-kutató Intézet végezte a Greenpeace Magyarország megbízásából 2017. augusztus 18-22. között, a budapesti lakosságra reprezentatív, 500 fős mintán. https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157685870855844

Korábbi sajtóközleményeink a témában: