A Greenpeace új tanulmánya tizennégy vezető számítástechnikai céget osztályoz energiahasználatuk alapján

 A Greenpeace legújabb jelentése rámutat arra, hogy a számítástechnikai ipar az egyre növekvő energiaigényeit piszkos energiaforrásokból, szén- és atomerőművek áramával látja el. A „Clean Our Cloud” (magyarul „Maszatos adatok”) című jelentésből az is kiderül, hogy a Yahoo!, a Google és a Facebook mellett mely nagy informatikai vállalatok kötelezték már el magukat a tiszta energiaforrások mellett.

Ha az IT szektort egy országnak vennénk, akkor az összes üvegház-gáz kibocsátásával a világ ötödik legnagyobb szennyező államának felelne meg. A szektor kibocsátásai ráadásul rohamosan növekednek. Az adatközpontok globális áramszükséglete 2012 első negyedévében már 19 százalékkal emelkedtek, annak ellenére, hogy a globális energiaszükséglet gyakorlatilag változatlan volt az utóbbi három évben.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma és energia kampányfelelőse szerint: „A felhasználók világszerte az úgynevezett számítási felhőkben tárolják zenéiket, fényképeiket – és szeretnék tudni, hogy azt tiszta energia működteti-e. Ezek a nyereséges és roppant innovatív vállalatok, mint az Apple, a Microsoft vagy az Amazon az óriási adatközpontjaikat mégis szénenergiával működtetik, és úgy tesznek, mintha vásárlóikat ez nem érdekelné. Hát nincs igazuk.”

A felhasználók számának és információéhségének növekedése miatt az IT vállalatok egyre több és nagyobb adatközpontot létesítenek. Némelyikük akkora, hogy még az űrből is jól látható; egy-egy adatközpont energiafogyasztása akár 250.000 európai háztartáséval is felérhet. A cégek azonban csúcstechnológiájú rendszereik ellátására a hasonlóan innovatív megújulók helyett gyakran a régi, szennyező erőforrásokat választják.

A Google, a Yahoo! és a Facebook az elsők között ismerték fel a megújuló energiában és az energiahatékonyságban rejlő óriási lehetőségeket. Ezek a cégek folyamatosan állnak át a tiszta energia használatára és lobbierejüket is bevetik áramszolgáltatóknál és a kormányoknál a megújuló energiák térnyerésének érdekében. Az IT szektor nagyobb része azonban eddig nem volt hajlandó követni az úttörőket.

A Greenpeace a következőkre szólítja fel az IT szektor szereplőit:

•     Kötelezzék el a megújuló energiaforrások mellett. Az új adatközpontjaikat olyan helyszínre kell telepíteniük, ahol megújuló energiára alapozhatják működésüket.
•     Biztosítsanak teljes átláthatóságot az energiafelhasználásukkal és a szén-dioxid-lábnyomukkal kapcsolatban.
•     A politikában is támogatniuk kell a megújuló energiaforrásokra vonatkozó jogszabályokat, nemzetközi és nemzeti szinten is. Emellett nyomást kell gyakorolniuk a saját áramszolgáltatóikra, hogy azok a piszkos energiák helyett a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság felé mozduljanak.
•     Tegyék zöldebbé a termékeiket. Gondoskodniuk kell arról, hogy a beszállítóik és a gyártóik hasonló üzletpolitikát alkalmazzanak, illetve előnyben kell részesíteniük a környezetbarát beszállítókat.

A tanulmány publikálásával párhuzamosan a Greenpeace globálisan kampányt kezdett az IT szektor megújuló energiákra való átállásáért.