Az idei Környezetvédelmi világnapon nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ma világszerte 10-ből 9 ember szennyezett levegőt lélegzik be.

© Zhao Gang/Greenpeace

„A tiszta levegő nem luxus, hanem alapvető emberi jog. Elfogadhatatlan, hogy a világon ennyire sokan kénytelenek szennyezett, mérgező levegőt szívni. Egyre többen szenvednek a légszennyezettség szörnyű egészségügyi következményeitől, de mostanra az embereknek ebből elegük lett: felemelik a szavukat és megoldást követelnek” – mondta Jennifer Morgan, a Greenpeace International igazgatója.

Ez a közegészségügyi válság azonban kezelhető, mégpedig a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésével, a megújuló energiaforrásokra való átállással és a fenntartható közlekedési módok elterjesztésével. Az átállás bizonyos országokban már folyamatban van, ami rámutat, hogy a kihívást nem a rendelkezésre álló technológia, hanem a politikai akarat jelenti.

A légszennyezettség fő oka világszerte a széntüzeléses energiatermelés. Csak Kínában évente körülbelül 670 000 ember hal meg emiatt, míg ugyanez a szám Indiában 80 000 és 115 000 között van. De a széntüzelés következményeitől Európában is évente 23 300-an, míg az Egyesült Államokban 13 200-an halnak meg idő előtt.

A közlekedési ágazat volumene gyorsabban növekszik, mint bármely más üvegházhatásúgáz-kibocsátó szektor. A világ autóállománya 2050-re várhatóan megháromszorozódik. Egyes régiókban a közlekedési ágazat felelős a teljes részecskeszennyezés 70%-áért, Európában pedig a 30%-áért. A dél-koreai Szöul városában és annak vonzáskörzetében a légszennyezettség elsődleges forrásai a járművek, melyek az ország teljes részecskeszennyezésének 27%-áért felelősek.

Kínában a légszennyezettség mintegy három évvel csökkenti a várható élettartamot. A kelet-ázsiai ország egyébként a Környezetvédelmi világnapi idei házigazdája is. Kínának azonban nemcsak a légszennyezettségi mutatói kiugróan magasak: az elmúlt években ők érték el a leglátványosabb javulást is a levegő minőségében. A légszennyezettség elleni szigorú intézkedéseknek, illetve a szénhasználat visszaszorításának köszönhetően a rendkívül veszélyes PM2.5 szintje például 35%-kal esett vissza az országban 2013 és 2017 között.

„Kína harca a légszennyezettség ellen még korántsem ért véget, ugyanakkor az ország eredményei bizonyítják, hogy mit lehet elérni, ha ehhez megvan a döntéshozók részéről a valódi akarat. A szennyezett levegő egy globális probléma, ami nem ismer országhatárokat. Égető szükség van tehát arra, hogy a kormányok és az ipari szereplők közösen lépjenek fel e csendes gyilkos ellen, és együtt küzdjenek egy tisztább, igazságosabb és fenntarthatóbb jövőért, mielőtt túl késő lesz” – mondta Morgan.

A Greenpeace felszólítja a világ kormányait: amilyen gyorsan csak lehetséges, zárják be a széntüzelésű erőműveket és vessenek véget a benzin-, dízel- és hibridüzemű személyautók használatának.