Visonta, 2019. június 19. – Greenpeace-aktivisták hatalmas felirattal üzenték a ma 50 éves mátrai szénerőműnél: klímavészhelyzet van, sürgősen váltanunk kell a szénről a megújulókra. Az éghajlati válság kellős közepén a magyar kormánynak is felelősséget kell vállalnia: a lehető leggyorsabban, a lehető legtöbb szén-dioxid-kibocsátást kell megspórolnunk, ezt első lépésként a mátrai szénerőmű bezárásával tudjuk megtenni. A Greenpeace erőmű bezárását követelő petícióját már több mint 23 ezren írták alá, arra szólítva fel a kormányt: hazánk is csatlakozzon azokhoz az európai országokhoz, amelyek bezárják a klímagyilkos szénerőműveiket.

© Greenpeace

Magyarországon a ma 50 éves Mátrai Erőmű [1] a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó: a hazai kibocsátások kb. 14%-áért [2], a magyar villamosenergia-szektor kibocsátásainak mintegy feléért [3] felelős.

„Magyarország a világátlagnál gyorsabban melegszik, így a klímaválság által súlyosabban érintett területek közé tartozik. A magyar kormánynak ezért erős elkötelezettséget kell felmutatnia, gyors, érdemi lépéseket kell tennie, hogy megvédje a magyar lakosságot és hazánk természeti kincseit a közelgő klímakatasztrófától,” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Mátrai Erőmű Magyarország utolsó szénerőműve. Engedélyei 2025 végén járnak le. [4] Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban 2030-ig kalkulál az erőmű működésével, az erőmű üzemeltetési tervei pedig 2029-ig szólnak. Ez azt jelenti, hogy a döntéshozók jelenleg üzemidő-hosszabbításban gondolkoznak, mely további 4-5 év környezetszennyezéssel, akár további 20-25 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járna.

Az öregedő, elavult Mátrai Erőmű termelése továbbá egyre csökken, tavaly mindössze 63%-os [5] volt kihasználtsága. Eközben a naperőművek termelése rohamosan nő. Néhány éven belül hasonló mennyiségű energiát fogunk tudni megtermelni pusztán napenergiával, mint amennyit a Mátrai Erőmű állítana elő. A Greenpeace Magyarország a klímavészhelyzet állapotában ezért a klímagyilkos erőmű mihamarabbi bezárását követeli a www.greenpeace.hu/stopszen címen elérhető petíciójában. [6]

Számos európai ország már most szénmentes (Belgium, Ciprus, Észtország, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta), további országok (Egyesült Királyság, Olaszország, Ausztria, Dánia, Finnország, Hollandia, Írország, Franciaország, Portugália, Svédország) 2022-2030 közötti dátummal, Németország pedig 2038-ig vállalta a szén kivezetését. [7]

© Járdány Bence / Greenpeace

A klímatudósok szerint alig bő 10 évünk van hátra [8], hogy megakadályozzuk a klímakatasztrófát, és 1,5 fokban maximáljuk a felmelegedést. Ehhez kibocsátásunk szintjét 2030-ig legalább a jelenlegi felére, legkésőbb 2050-ig pedig nullára kell csökkenteni. A legtöbbet és leggyorsabban a klímaválság elsőszámú okozóinak, a szénerőműveknek a bezárásával tehetünk.

A klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátások közel fele származik a világon a szén égetéséből. [9] A  villamosenergia-termelés kibocsátását nézve még rosszabb a helyzet: a szennyezés 72%-áért felelősek. [10] Ezzel a szénerőművek a klímaválság kialakulásának első számú felelősei.


Fotók az eseményről (folyamatosan frissül):
https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157709140934502

Vágóképek, videók az eseményről (folyamatosan frissül):
https://drive.google.com/drive/folders/14uj_d9L5PtqN7rwBzDwCmTZb6DJ-bADp

Élő bejelentkezésünk a Facebookon itt.

 

Jegyzetek:

[1] http://www.mert.hu/cegtortenet

[2] Saját becslés az alábbiak alapján:
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ua026d.html, https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_ua002d.html, https://piacesprofit.hu/klimablog/lehuzhatja-a-rolot-a-matrai-eromu/

[3] u.o.

[4] http://www.mert.hu/hu/elotet-gazturbin

[5] Saját számítás a tavalyi termelés alapján:
https://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/kiegyensulyozotta-valt-a-matrai-eromu-1351918/

[6] https://greenpeace.hu/stopszen

[7] https://beyond-coal.eu/wp-content/uploads/2019/02/Overview-of-national-coal-phase-out-announcements-Europe-Beyond-Coal-March-2019.pdf

[8] https://www.ipcc.ch/sr15/

[9] https://endcoal.org/climate-change/

[10] u.o.