Budapest, 2018. október 3. – A Greenpeace Magyarország ma átadta az egyszer használatos műanyag zacskók betiltását támogató „Stop műanyag”-petíció rekordszámú aláírását az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). [1] A kezdeményezés minden idők eddigi legsikeresebb hazai online környezetvédelmi kezdeményezése. A petíció mellett szeptember 30-án a budapesti Hősök terén több száz ember látványos élőképpel is kiállt a műanyagszemét-szennyezés ellen. [2] A Greenpeace azt várja: a lakosság akaratával összhangban az Országgyűlésben mihamarabb szülessen törvény a műanyag hulladékok visszaszorítására.

„Egy éve is már közel voltunk ahhoz, hogy törvény korlátozza a műanyag zacskók használatát, de az utolsó pillanatban ez meghiúsult. [2] Nem engedhetjük meg, hogy tovább halogatódjon az érdemi intézkedés. Emberek tízezrei mozdultak meg az utóbbi hónapokban hazánkban is, és követelnek valódi megoldást a műanyagszennyezés megszüntetésére online, az utcán és a mindennapokban is. Ideje, hogy hazánk döntéshozói is cselekedjenek” – nyilatkozta Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A Greenpeace Magyarország az október 3-án átadott aláírásokat követően azt várja az országgyűlési képviselőktől: az emberek akarata szerint szavazzák meg az ITM jelenlegi törvénytervezetét [3] az októberben várható szavazáson, és első lépésként tiltsák be a műanyag zacskókat. Az ökológiai katasztrófát okozó és az egészségünkre is kockázatos egyszer használatos műanyag termékek kora lejárt.


Jegyzetek:

  1. Videó: https://www.facebook.com/greenpeace.hu/videos/271588390230235/
    Fotóalbum: https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/sets/72157673970930458
  2. https://index.hu/gazdasag/2017/10/17/visszavonulot_fuj_a_kormany_maradhatnak_a_nejlonzacskok/
  3. https://index.hu/gazdasag/2018/09/16/hadat_uzen_a_muanyag_zacskoknak_a_kormany_emelik_a_termekdijat/

Korábbi sajtóközleményeink a témában: