Budapest, 2019. szeptember 4. – A Greenpeace ma, a budapesti Hősök terén egy lángoló Földdel hívta fel a figyelmet: klímavészhelyzet van, nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Mivel vészhelyzetben a kormány tud a leggyorsabban és leghatékonyabban cselekedni, a környezetvédő szervezet petícióban követeli a kormány tagjaitól: a klímavészhelyzet enyhítése érdekében a társadalom bevonásával azonnal kezdje meg a felkészülést és védje meg Magyarország lakosságát.

Égő Föld a Hősök terén. Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A bolygónk Brazíliától Szibérián át Indonéziáig lángokban áll, a sarkvidékeken olvadnak a jégsapkák, az óceánjainkat megállás nélkül szennyezzük. Mindennek fajok milliói esnek áldozatul. Az emberiség saját életfeltételeit és ezzel önmagát pusztítja.

Magyarországon már 1,2 fokkal melegebb van, mint 100 évvel ezelőtt – ez gyorsabb mértékű melegedés, mint a világátlag. [1] A hőhullámos napok alatt a napi halálozás országos átlagban kb. 15%-kal emelkedett meg az elmúlt 10 évben. [2] A Duna rekordokat döntő, extrém alacsony vízszintje 2018-ban, az idei tavaszi súlyos aszály, és a hazánkban megjelenő trópusi betegségek mind azt mutatják, hogy a klímaválság Magyarországot sem kíméli.

„Klímavészhelyzetben nemzeti és nemzetközi összefogásra egyaránt szükség van. Egy globalizált világban nekünk, magyaroknak is szerepünk és felelősségünk van abban, hogy ég az esőerdő. Ezért fontos, hogy minden erőnkkel támogassuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. De ez nem elég. Ha azt akarjuk, hogy ne legyenek pár éven belül Magyarországon is súlyos élelmezési-, és vízproblémáink, most kell cselekednünk! Meg kell óvnunk az élővilágunkat, erdeinket, vizeinket, át kell alakítani a mezőgazdaságunkat” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország agrárkampány-felelőse.

A Greenpeace Magyarország greenpeace.hu/klimaveszhelyzet oldalon elérhető petíciójában mindenkit cselekvésre buzdít, és az élet minden területén gyors, radikális lépéseket sürget a magyar kormánytól is. A környezetvédő szervezet szerint valódi, felelős vezetőkre van szükség az üzleti és a politikai életben egyaránt annak érdekében, hogy csökkentsük a klímaváltozásból fakadó károkat, és minél jobban tudjunk alkalmazkodni a megváltozott helyzethez.

„Változásra van szükség egyéni- és rendszerszinten egyaránt. Át kell alakítanunk a közlekedésünket, az energiarendszereinket, a fogyasztási szokásainkat, és az egész gazdaságunkat. Magyarország még mindig az uniós átlag alatt teljesít a megújulók terén, és 2030-ra is csak az uniós minimumkövetelményt, a 20%-os részarányt vállaltuk, [3] miközben a fosszilis energiahordozóktól sürgősen meg kell válnunk” – tette hozzá Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

„Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának.” A Greenpeace ezekkel a szavakkal buzdít cselekvésre és várja a csatlakozókat: greenpeace.hu/klimaveszhelyzet.


Fotók az eseményről (az album folyamatosan frissül): ide kattintva.

Jegyzetek:

[1] Magyarország középhőmérséklete emelkedésének mértéke mintegy 1,23°C a múlt század elejéhez képest, ami meghaladja a globális melegedés trendjét: https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2384

[2] https://holnapelott.hu/2019/08/13/a-klimavaltozas-hatasa-egeszsegunkre-es-az-egeszsegugyre-magyarorszagon/

[3] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/c/c3/Figure_1-Share_of_energy_from_renewable_sources_2004-2016.png

Forest Fires in Candeiras do Jamari, Amazon - Second Overflight (2019). © Victor Moriyama / Greenpeace
Klímavédelmet Magyarországnak!

Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. A tét az emberi civilizáció, és benne országunk fennmaradása. Csatlakozz a kiáltványhoz!

Cselekszem