Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. A tét az emberi civilizáció, és benne országunk fennmaradása. Csatlakozz a kiáltványhoz!

Cselekszem

Budapest, 2019. szeptember 12. – Akadémikusok, neves tudósok, klímaszakértők, elismert művészek követelnek a Greenpeace-szel együtt klímavédelmet Magyarországnak. A greenpeace.hu/klimaveszhelyzet oldalon elérhető kiáltvány 9 pontban [1] foglalja össze a legfontosabb cselekvési területeket, és arra kéri a magyar kormányt: álljon a klímaválság elleni harc élére és támogassa a magyar lakosságot az éghajlatváltozásra való felkészülésben.

Több mint 50 neves akadémikus, klímatudós, egyetemi tanár, vezető környezetvédő, és a környezetvédelem iránt elkötelezett művész támogatja a Greenpeace petícióját és kér együtt klímavédelmet Magyarországnak, eddig sosem látott társadalmi összefogásban. A kiemelt aláírók teljes listája EZEN A LINKEN található.

Az aláírók nemzeti és nemzetközi összefogást sürgetnek és azt kérik a kormánytól: álljon a munka élére. Hiszen nem csak övék a legnagyobb felelősség a klímaválság elleni harcban, de a kormánynak van a legtöbb erőforrása is arra, hogy Magyarország fel tudjon készülni a klímaválsággal járó kihívásokra. A klímaválság ugyanis Magyarországot sem kíméli, sőt: a jelek szerint hazánk a világátlagnál gyorsabban melegszik. [2]

A Greenpeace Magyarország ezért mindenki csatlakozását várja a greenpeace.hu/klimaveszhelyzet oldalon elérhető kiáltványhoz, a KIEMELT ALÁÍRÓK LISTÁJA pedig folyamatosan bővül.


Jegyzetek:

[1] Az aláírók nyílt levele a kormányhoz:

„Követelem, hogy a kormány védje meg Magyarország lakosságát, és cselekedjen a klímavészhelyzetnek megfelelően. Csak akkor van esélyünk a klímaválsággal szemben, ha:

  1. Megvédjük erdeinket, élővilágunkat. Védjük és növeljük a természetes erdőket, gyepeket és vizes élőhelyeket.
  2. Átalakítjuk a vízgazdálkodásunkat. Teret adunk a folyóknak és az aszály ellen vizes élőhelyekben tároljuk a vizet. Fejlesztjük a víztakarékosságot, és úgy bánunk az édesvízzel, mintha kincs lenne, mert az.
  3. Átalakítjuk a mezőgazdaságunkat. Olyan ökológiai mezőgazdaságra állunk át, amely a klímaválságban is garantálja élelmiszerbiztonságunkat. A káros vegyszereket kivezetjük, termőföldjeinket megóvjuk. Csökkentjük hús- és tejtermékfogyasztásunkat.
  4. Átalakítjuk városainkat, falvainkat. Településeinket felkészítjük a klímaválság hatásaira, hogy védelmet nyújtsanak az embereknek, és biztosítsák élelmezési, egészségügyi, víz- és energiaszükségleteinket. Növeljük a városi zöldterületek arányát, és korlátozzuk a zöldmezős beruházásokat.
  5. Átalakítjuk az energiagazdálkodásunkat. Átállunk energiatakarékos üzemmódra és a fenntartható módon megtermelt megújuló energiaforrásokra, és elbúcsúzunk a fosszilis energiahordozóktól.
  6. Átalakítjuk a közlekedésünket. Ahol csak lehet, csökkentjük a kilométereket. Gyalogolunk, kerékpározunk, közösségi közlekedést és vasutat használunk, és rugalmas közlekedési rendszerre váltunk.
  7. Átalakítjuk gazdaságunkat és fogyasztási szokásainkat. Takarékosan bánunk a természeti erőforrásokkal, a cégeket rávesszük a felelős viselkedésre. Erősítjük a fenntartható helyi gazdaságot és kereskedelmet. Kevesebbet és tudatosabban vásárolunk, féktelen szeméttermelés helyett újrafelhasználunk, megjavítunk, újrafeldolgozunk, és amit lehet, megosztunk.
  8. Minden erőnkkel támogatjuk a nemzetközi klímavédelmi erőfeszítéseket. Az Európai Uniós és globális klímavédelmi folyamatokban támogatóan, sőt kezdeményezően lépünk fel, hiszen enélkül nem tudunk hatékonyan tenni az országunk fennmaradása érdekében.
  9. Felkészítjük közösségeinket. Az oktatás és a média segítségével minden tudást megadunk az embereknek, hogy fel tudjanak készülni a klímavészhelyzetre. Erős, szolidáris közösségeket építünk, amelyek képesek alkalmazkodni a klímaválság kihívásaihoz.

Saját egészségünk, biztonságunk, a jövőnk a tét. Csak úgy van esélyünk szembeszállni a klímaválsággal, ha a kormány ennek a munkának az élére áll.”

[2] Magyarország középhőmérséklete emelkedésének mértéke mintegy 1,23 °C a múlt század elejéhez képest, ami meghaladja a globális melegedés trendjét: https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=2384