Budapest, 2020. január 8. – A Greenpeace friss közvélemény-kutatásából az derül ki, hogy a magyarok túlnyomó többsége támogatja az olyan érdemi klímavédelmi intézkedéseket, mint a szélenergia újraengedélyezése, a szennyező energiák és járművek kivezetése, vagy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó egészséges élelmiszerek áfacsökkentése. A Greenpeace az adatok alapján azt várja a kormánytól: 2020-tól álljon megújult erővel a klímaválság elleni küzdelem élére, és kezdjen érdemi lépésekbe a biztonságos jövőnk megteremtése érdekében.

A Greenpeace megbízásából a Závecz Research Közvéleménykutató Intézet a magyar lakosságra reprezentatív 1000 fős mintán országos közvélemény-kutatást végzett személyes adatfelvétellel 2019. november 1-10. között. [1]

A felmérésből egyértelműen kiderül: számos területen az eddigieknél jóval több érdemi klímavédelmi intézkedést vár a magyar lakosság a kormánytól.

A magyarok túlnyomó része, a megkérdezettek 88 százaléka szerint a kormánynak újra lehetővé kellene tennie a szélenergiával működő létesítmények építését. A javaslatot csupán minden tizedik ember ellenzi. A válaszok alapján úgy tűnik, a lakosság túlnyomó része újra napirendre venné az új szélerőművek engedélyeztetését – amit a magyar kormány 2016-ban gyakorlatilag betiltott.

A magyar társadalom egyértelmű többsége támogatja továbbá a klímavédelmi szempontból rendkívül káros Mátrai Szénerőmű közeljövőben történő bezárását is. A megkérdezettek háromnegyede szerint 2025 végétől nem kéne tovább működnie az éghajlatvédelmi szempontból káros erőműnek, ezzel szemben mindössze 16 százaléknyian ellenezték a javaslatot.

Az épületek energiahatékonyságára fordított kormányzati források növelését tekintve is egységesnek látszik a magyar társadalom. A megkérdezettek 89 százaléka szerint a kormánynak jobban kéne támogatnia az épületek energiatakarékosabbá tételét, míg alig 7 százaléknyian vélekednek ellentétesen a kérdésben.

A magyar lakosság nem csak az energiatermelés és energiahatékonyság terén vár fordulatot a kormánytól.

Széleskörű egyetértés uralkodik az élővilágot nem károsító módon termesztett élelmiszerek áfájának csökkentésében is. A megkérdezettek 89 százaléka támogatja azt az elképzelést, hogy a természettel összhangban működő ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek forgalmi adóját csökkentsék le 5 százalékra. Mindössze a lakosság 8 százaléka tartja megfelelőnek a jelenlegi 27 százalékos adókulcsot. Az áfacsökkentéssel feltehetőleg nőne az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek fogyasztása, mely kedvezően hatna a lakosság egészségi állapotára, számos faj, többek között a beporzók további védelmet kapnának, és csökkenne a nagyüzemi vegyszeres termesztésből származó széndioxid-kibocsátásunk.

Ugyancsak elsöprő többség támogatja az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását is: a javaslattal a megkérdezettek 83 százaléka ért egyet, és mindössze a magyarok 14 százaléka szerint felesleges kivonni a forgalomból a fosszilis energiahordozók felhasználásával gyártott, egyszer használatos műanyag szatyrokat.

Határozottan fellépnének a magyarok a szennyező anyagokat kibocsátó, ezáltal az éghajlatot és az egészségünket is károsító gépjárművekkel szemben is. A megkérdezettek 82 százaléka kiszorítaná a régi autókat a közutakról és akadályozná a hazánkba történő behozatalukat, míg mindössze 15 százalék szerint nincs szükség ezen a téren kormányzati intézkedésre.

„A klímavédelmi harc élére állva a mindenkori kormány tud a legtöbbet és a leggyorsabban tenni a biztonságos jövőnk érdekében. A legfrissebb felmérésünk azt mutatja: a magyarok túlnyomó többsége az eddigieknél nagyobb léptékű változtatásokat, bátrabb lépéseket vár a kormánytól. Nincs késlekedésre való időnk, minden tétlen nappal egyre drágább és egyre nehezebb lesz megfékezni a klíma- és ökológiai válságot” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A Greenpeace azt várja a magyar kormánytól, hogy a klímavédelmi intézkedések élére állva, a lakosság akaratával megegyezően sürgősen

  • tegye lehetővé újra a tiszta és megújuló energiát szolgáltató szélerőművek létesítését;
  • gyorsítsa fel a megújuló alapú energiarendszer kiépítését, hogy a klímagyilkos Mátrai Szénerőmű legkésőbb 2025-tel történő bezárásával sem az energiaellátásban, sem a foglalkoztatásban ne keletkezzenek problémák;
  • csökkentse a bioélelmiszerek áfáját, hogy az egészséges, természettel összhangban termeszthető élelmiszerek a társadalom széles rétegei számára elérhetőek legyenek;
  • tegyen elérhetővé az eddigieknél jóval több pénzügyi támogatást az épületek energiahatékonyságának növelésére;
  • tegyen lépéseket az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért;
  • sürgősen fogjon hozzá a szennyező és az egészségünkre káros járművek kivezetéséhez.

A szervezet a greenpeace.hu/klimaveszhelyzet oldalon elérhető nyílt levelet is írt a kormánynak, amihez már több mint 34 000-en csatlakoztak, azt követelve, hogy a kormány védje meg Magyarország lakosságát a klímaválság ellen.

Letölthető ábrák (kérdésenként egy-egy ábra): a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató intézet magyar lakosságra reprezentatív 1000 fős mintán személyes adatfelvétellel mért közvélemény-kutatása 2019. november 1-10. között. https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157712570897681

Jegyzetek:
[1] https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157712570897681

Forest Fires in Candeiras do Jamari, Amazon - Second Overflight (2019). © Victor Moriyama / Greenpeace
Klímavédelmet Magyarországnak!

Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. A tét az emberi civilizáció, és benne országunk fennmaradása. Csatlakozz a kiáltványhoz!

Cselekszem