Megszületett a műanyagszennyezés felszámolását célzó törvény

Budapest, 2020. július 3. – A Greenpeace Magyarország saját sikerének tartja, hogy a ma megszavazott hazai műanyagtörvény az uniós előírásokon túlteljesítve kiterjed a műanyag zacskókra is: részben tiltja, illetve szigorúan adóztatja azokat. Mindazonáltal a törvény visszalépés a kormány saját korábbi, jóval zöldebb javaslatához képest.  A környezetvédő szervezet arra figyelmeztet: az egyszer használatos zacskók megemelt termékdíját nem lehet az élelmiszerek árába beépíteni. A cél az erőforrás- és nyersanyag-takarékosság, valamint az élővilág védelme, a pazarló eldobható kultúra felszámolása. Az éppen most zajló műanyagmentes július kezdeményezés egyéni szinten hívja fel erre a figyelmet, de a rendszerszintű változásához a kormánynak támogatnia kell a betétdíjas rendszerek visszahozatalát és a többször használatos csomagolóanyagok használatát.

A Parlament ma fogadta el az egyszer használatos műanyagok kivezetését célzó jogszabályt, amely az uniós előírás értelmében 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot. A Greenpeace Magyarország negyedmillió ember által támogatott kampányának köszönhetően a magyar jogszabály kiterjed a műanyag zacskók használatának korlátozására is – túlteljesítve ezzel az uniós előírást.

A jogszabály azonban nem tesz eleget a kormány saját, idén télen tett ígéretének, amely szerint Magyarországon betiltják a műanyag zacskókat, és visszalépés az idén májusban nyilvánosságra hozott törvényjavaslatához képest is.

Az új szabályozás mindezzel együtt jelentős előrelépés a jelenlegi állapothoz képest. Most ugyanis semmilyen korlátozás nincs a műanyag zacskók forgalmazására, és az úgynevezett „lebomló” zacskókon sincs termékdíj. Az új jogszabály értelmében betiltják a 15 és 50 mikron közötti falvastagságú műanyag zacskókat. A 15 mikronnál vékonyabb, úgynevezett „kiflis zacskók” termékdíját hússzorosára emelik: a jelenlegi 57 Ft/kg helyett 1900 Ft/kg-ra. Emellett az úgynevezett „lebomló” zacskókra is bevezetnek 500 Ft/kg-os termékdíjat. Utóbbiak azonban környezetvédelmi szempontból problémásak, ugyanis többnyire kizárólag speciális, ipari körülmények között bomlanak le. A 15 mikronnál vastagabb zacskók (ide tartoznak például a vékony füles szatyrok) esetén csak ezeket a lebomló zacskókat engedélyeznék, szintén 500 Ft/kg termékdíjjal.

A fentieknél részletesebb szabályozást, a tényleges korlátozásokat, tilalmakat a törvényre épülő, várhatóan hamarosan megjelenő kormányrendelet fogja szabályozni.

A Greenpeace Magyarország szerint most a legfontosabb feladat, hogy a kormány: 

biztosítsa, hogy az egyszer használatos zacskókra kiszabott termékdíjat a kereskedők nem építik bele az élelmiszerek árába;

előírja, hogy ne lehessen környezetkárosító, egyszer használatos zacskókat ingyen adni a fogyasztóknak;

garantálja, hogy az úgynevezett „lebomló” zacskókat külön begyűjtik, szakszerűen komposztálják. Ezek ugyanis többnyire természetes körülmények között nem bomlanak le, a műanyagos szelektívbe pedig nem dobhatók be, mert műanyagként nem újrahasznosíthatóak;

a készülő kormányrendeletet úgy alkossa meg, hogy a nyersanyagpazarló egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok mihamarabb visszaszoruljanak a használatból, és az eldobható műanyagokat ne más egyszer használatos termékekkel helyettesítsük.

Globálisan az eddig legyártott műanyagmennyiségnek csak kevesebb mint egytizede került újrahasznosításra. A legtöbb »lebomlónak« nevezett zacskó pedig csak még tovább fogja növelni a szeméthegyeket, ha nem gondoskodnak szakszerű begyűjtésükről. A valódi jó megoldás a többször használatos termékek, csomagolóanyagok használata, és a betétdíjas rendszerek visszahozatala. A Föld erőforrásai végesek, ezért fel kell hagynunk az egyszer használatos kultúra illúziójával” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.