Budapest, 2020. augusztus 11. Öt éve vitték el a több ezer tonnányi veszélyes mérgeket tartalmazó hordókat a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről, de a talaj és a talajvíz továbbra is tele van mérgekkel. Csupán ígéretek hangzottak el a terület megtisztítására, de ennél több nem történt. A magyar állam, a hatóságok és a felszámoló is tétlen, pedig korábbi mérések alapján rákkeltő benzol, klórbenzol a határérték többszázezerszeresében és DDT a határértékek többszászorosában lehetnek jelen a talajban. Annak érdekében, hogy minél hamarabb megkezdődjön a telephely megtisztítása, a Greenpeace adatigényléssel fordul az illetékesekhez és kéri, hogy sürgősen hozzák nyilvánosságra a terület megtisztításának ütemtervét. [1] [2].

A Greenpeace vegyianyag-szakértője, Simon Gergely ma a IX. kerület polgármesterének meghívására járt a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyén. A területen szabad szemmel is jól látható volt a szennyezés és több helyen irritáló, orrfacsaró vegyszerszag áradt a talajból. 

Korábbi hatósági mérések szerint a rákkeltő benzol és klórbenzol a határérték száz-háromszázerszeresében volt jelen a talajvízben. Egy 2015-ös mérés szerint a DDT mennyisége a határérték ötszázhúszszorosa volt a területen vett talajmintában. Ez a szennyezés nem tűnt el a hordók elszállításával, mivel máig nem történt meg a kármentesítés: talajcsere, talajvíz tisztítása, épületromok eltakarítása. A mérgek beszivárogtak a felszín alatti vizekbe, ahonnan a kutakba kerülhetnek. A területről a szennyezett port pedig a szél viszi tovább. A Greenpeace mérései szerint a környék házi porában és a környéken tartott tyúkok tojásaiban is jócskán kimutatható volt például a DDT. Az Illatos úti szennyezés tehát továbbra is kockázatokat jelenthet a környéken lakó lakosság egészségére.

Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízott Greenpeace-hez eljuttatott 2020. július 15-i tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal továbbra is csak azt hangsúlyozza, hogy a felszámolót részletes tényfeltárás végzésére, a beavatkozás folytatására, a kármentesítési monitoring folytatására, és beavatkozási terv készítésére kötelezi, de határidők nélkül. Miközben egy 2019 februári hatósági mintavétel alapján megállapítja a szennyezés fennállását.

Annak érdekében, hogy az Illatos út megtisztítása minél hamarabb megtörténjen, a Greenpeace Magyarország adatagigényléssel fordul a felszámolóhoz, valamint Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízotthoz, hogy minél hamarabb kiderüljön: pontosan mikor és milyen ütemterv szerint tervezik a terület megtisztítását. 


Idézetek:

[1] Adatigénylés Tarnai Richárd Pest Megyei kormánymegbízotthoz: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2020/08/01773108-doc20200811123957.pdf

[2] Adatigénylés a felszámolóhoz: https://www.greenpeace.org/static/planet4-hungary-stateless/2020/08/ce6a9eb6-doc20200811124021.pdf

Korábbi anyagok a témában:

Abandoned Toxic Waste Dumps in Hungary. © Bence Jardany
Állj ki a legveszélyesebb hazai méregtelepek felszámolásáért

Küzdjünk együtt azért, hogy mérgektől mentes környezetet hagyjunk gyermekeinkre.

Cselekszem