Budapest, 2020. december 15. – Megszavazta ma az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely alapján kötelezően visszaválthatóak lesznek az italcsomagolások. Az elfogadott hulladékszabályozás alapján most a kormányon a sor, hogy meghatározza a betétdíjas rendszer működtetéséhez kapcsolódó konkrét előírásokat. A Greenpeace emlékeztet: a magyar lakosság 86%-a a visszaváltás mellett az italcsomagolások újratöltését is támogatja. [1] A Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy a parlamenti felhatalmazás alapján születendő kormányrendeletben garantálja: a visszaváltott italcsomagolások nagy arányban újrahasznosításra kerülnek, illetve egyre nagyobb arányban kötelező lesz azok újratöltése is.

A Parlament által ma elfogadott, a hulladékgazdálkodás számos területét szabályozó törvény alapján hazánkban is hamarosan bevezetik a sok európai országban már alkalmazott visszaváltási díjat az egyszer használatos italcsomagolásokra. Ezek körébe tartoznak a PET-palackok, az alumínium és papír italos dobozok. A csomagolóanyagok pontos körét a törvényt követő kormányrendelet határozza majd meg, amely várhatóan 2023. július 1-től lépteti majd életbe a kötelező visszaváltási díjas rendszert. A kormány 2020 februárjában meghirdetett Klíma- és Természetvédelmi Akcióterve alapján visszaváltási rendszert az üveg- és műanyag palackokra, valamint a fémdobozokra írnának elő.

A Greenpeace saját sikerének is tartja, hogy végre Magyarországon is szabályozás születik a kötelező visszaváltási rendszer bevezetésére. A szervezet évek óta kampányol az egyszer használatos termékek és csomagolóanyagok kivezetéséért. A szervezet eldobható italcsomagolások kivezetéséért indított greenpeace.hu/stopPET címen elérhető aláírásgyűjtését pedig már 25 ezren írták alá.

A Parlament által ma elfogadott törvényjavaslatot azonban nem találja kellőképpen ambiciózusnak a zöld szervezet. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában ennél jóval bátrabb, a valódi fenntarthatóság irányába mutató lépésekre van szükség.

A Greenpeace Magyarország ennek érdekében azt várja, hogy a megszületendő új kormányrendeletekben a kormány garantálja, hogy minél hamarabb induljon el a visszaváltási rendszer és határozzanak meg célszámokat a kötelező újratöltésre is. A Greenpeace javaslata:

  • a visszaváltási díj bevezetésének határideje legyen 2022. január 1. a tervezett 2023. július 1. helyett. Ezzel csökkenteni lehet a több milliárdnyi nem hasznosuló PET-palack és alumínium doboz mennyiségét;
  • tűzzenek ki céldátumot az egyszer használatos italcsomagolások teljes körű újrahasznosítására, legkésőbb 2024-re;
  • határozzanak meg kötelező újratöltési célszámokat vagy újratöltést biztosító gazdasági ösztönzőket, amivel segíteni lehet a hulladékmegelőzést. A Greenpeace Magyarország javaslata szerint legkésőbb 2026-ra az italcsomagolások 70 százalékának újratölthetőnek kell lennie.

Simon Gergely, a Greenpeace kampányfelelőse elmondta: „Jelenleg a PET és az alumínium italcsomagolások kétharmada nem hasznosul, döntő részük – évi több mint 1 milliárd PET-palack – lerakókban, égetőkben, erdőszélen, patakpartokon végzi. Lejárt az egyszer használatos csomagolóanyagok ideje. Késlekedés nélkül garantálni kell az újratölthető rendszerek kötelező visszahozatalát, valamint garantálni kell, hogy minden hasznosítható italcsomagolás ténylegesen újra is legyen hasznosítva.”

Jegyzetek:
[1] A Greenpeace Magyarország megbízásából a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által készített személyes reprezentatív közvélemény-kutatása 1000 főre, 2020 november 2-12. közötti adatfelvétellel. https://www.flickr.com/photos/greenpeacehu/albums/72157717020393038

Vegyünk búcsút az egyszer használatos PET-palackoktól!

Írd alá a petíciót, követeld velünk együtt, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható palackok!

Cselekszem