Budapest, 2021. augusztus 30. – A Greenpeace Magyarország felháborítónak tartja Nagy István agrárminiszter zöld szervezetnek címzett levelét, melyben a miniszter kiáll a természetpusztító Fertő tavi gigaberuházás mellett. A természeti kincseink védelméért is felelős agrártárca vezetője úgy véli, hogy az élővilág nem sérül azzal, hogy egy nemzeti parkban, a Fertő tó partján 60 hektárnyi természetes élőhelyet lebetonoznak, beépítenek, elpusztítanak. A Greenpeace Magyarország Nagy Istvánnak címzett válaszlevelében arra kéri a minisztert, hogy tegye közzé azokat a vizsgálati eredményeket, amelyekkel nyomon követik a beruházás természetre gyakorolt hatásait. A zöld szervezet továbbra is fenntartja kérését, amellyel Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult korábban, hogy azonnal állítsa le az országban a természetpusztító beruházásokat.

Fotó: © JÁRDÁNY Bence/Greenpeace

A Greenpeace Magyarország júliusban nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy lépjen fel a természetpusztító beruházások ellen, különösképpen a Fertő tónál folyó kormányzati luxusberuházás ellen. A zöld szervezet által írt levélre augusztus közepén Nagy István agrárminiszter válaszolt, melyben kifejtette, hogy véleménye szerint semmiféle természetkárosítással nem jár az, hogy a Fertő tó partján egy hatalmas, összefüggő, természetes élőhelyet lebetonoznak és beépítenek szállodával, apartmanházakkal, autóparkolóval, kikötőkkel, és fedett sportkomplexummal. Levelében olyan szakértők és szakértői testületek véleményére alapozva állítja mindezt, amelyeknek a kormánytól való függetlensége erőteljesen megkérdőjelezhető.

A Greenpeace Magyarország most válaszolt erre a minden, a természetet kicsit is ismerő ember számára megdöbbentő, sok valótlanságot tartalmazó levélre. A szervezet válaszlevelében azt kéri az agrárminisztertől, hogy hozza nyilvánosságra a területen végzett természetvédelmi monitoring protokollját és annak eredményeit, például azt, hogy hány füsti fecske fészkelt a cölöpházakon, melyeket a beruházás érdekében azóta lebontottak, és hány füsti fecske fészkelt a beruházó által kihelyezett „fecskehotelekben”.

A Greenpeace Magyarország már Orbán Viktornak írt levelében is hangsúlyozta, hogy Magyarország egyre jobban szárazodik, az átlaghőmérséklet a világátlagnál gyorsabban, már 1,4 °C-kal emelkedett. A helyzet rendkívül aggasztó: csak folyóvizeinkből 37 van kiszáradófélben – hét éve még egy sem volt. A Duna–Tisza közén mintegy 1000 kisebb-nagyobb tó száradt ki az elmúlt 100 évben, felszíni vizeinknek mindössze egyötöde van jó ökológiai állapotban, és a folyók természetes árterületének több mint 90 százaléka elpusztult. A kormány mindennek ellenére mégsem tesz valódi erőfeszítéseket a vízgazdálkodásunk átalakítására, vizeink megtartására, természeti értékeink védelmére. Sőt, a helyzetet tovább rontják a nagy tavainknál, a Balatonnál, a Fertő tónál, a Tatai Öreg-tónál és a Velencei-tónál tervezett vagy már folyó természetkárosító beruházások, amelyek az élőhelyek lebetonozásával, felszámolásával elpusztítják páratlan természeti értékeinket.

„Továbbra is azt követeljük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Fertő tavi luxusberuházást. A közpénzek ilyen módon történő elherdálását, amely nem az ott élők, nem a teljes magyar lakosság érdekét szolgálja, hanem csak egy szűk, gazdasági elit további kényelmét és gazdagodását, miközben mindannyiunk közös vagyonát, természeti kincseinket pusztítja el” – mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.