Budapest, 2021. szeptember 24. – „Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyeztek Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé Budapesten. Az akcióval az aktivisták arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, a költségvetése sokszorosa annak, mint amennyit egy év alatt az állam a valódi természetvédelemre, például a nemzeti parkok fenntartására költ.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Egy hatalmas, „Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratú molinót helyeztek el ma reggel Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé a budapesti Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán.

Az aktivisták szerint az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén. Miközben természetvédelemnek álcáznak egy vadászati kiállítást, amelyet még a vadászati szakma egy része sem támogat, 2010 óta nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket alárendelték egy olyan Agrárminisztériumnak, amely rendre figyelmen kívül hagyja a természetvédelem érdekeit. Strandbővítésnek hívják a Fertő tavon közpénzből zajló gigaberuzást, amelynek keretében 60 hektárnyi nemzeti parki területet betonoznak le, és beépítésekkel, nagyberuházásokkal tönkreteszik folyóink ártereit, tavaink partjait.

„A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzünket költötte el a kormány – ennyi legalábbis a hivatalosan kommunikált legutolsó összeg. Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén.” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője.

Az eseményen készült további fotók ezen a linken érhetők el, vágóképek innen tölthetők le.

Megjegyzés a szerkesztőknek:

  • A Greenpeace nincs a szabályozott vadászat ellen, ám azt gondoljuk, hogy a klíma- és ökológiai válság közepén valódi tettekre és nem természetvédelemnek álcázott, milliárdokba kerülő vadászati kiállításra van szükség.
  • Hogyan jött ki a nemzeti parkok támogatására vonatkozó összeg? A 2020-as költségvetési törvényben – amely 2021 költségvetését meghatározza –, a 10 magyar nemzeti parki igazgatóságnak együttesen működési kiadásra 5,6 milliárd, bérkiadásra pedig 7,3 milliárd forint van elkülönítve, ám 6 milliárd forintnyi kötelező működési bevételt is előír számukra a törvény. Ez tehát azt jelenti, hogy 2021-ben 6,9 milliárd forintot költ az állam a 10 magyar nemzeti park fenntartására együttesen (12,9 milliárd mínusz 6).
  • Hogyan jött ki a Vadászati Világkiállítás rendezésének költségére 17 milliárd forint? Bár több helyen elhangzott, hogy a Vadászati Világkiállítás költségei 70 milliárd forint felett járnak, ebből az összegből 55 milliárd forintba került a HUNGEXPO felújítása, amelyet sok évig mindenféle egyéb rendezvényekre is fognak használni. Ezért azt az összeget nem számoljuk bele a Vadászati Világkiállítás költségeibe. A számoláskor a világkiállítás sajtóosztályának hivatalos közleményéből indultunk ki, amely ennek a cikknek az alján olvasható: „A világkiállítás összköltsége – az eredeti terveknek megfelelően – 17 milliárd forint lesz, mely tartalmazza a vidéki helyszínek, a budapesti helyszínek, valamint a lovas Európa-bajnokság költségét is – reagált cikkünk megjelenése után az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás sajtóosztálya.”