Budapest, 2021. szeptember 24. – Több száz fiatal vett részt a ma délutáni Globális Klímasztrájkon, amely az Operától vonult a Kossuth térre valódi klímavédelmi cselekvést követelve a döntéshozóktól. A fiatalok a tüntetés végén Udvaros Dorottya vezetésével közös fogadalmat tettek arra is, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon induló jelöltek komolyan vegyék a klíma- és ökológiai válság megoldását.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Két év után ma újra klímasztrájk volt Budapest utcáin, egy időben a világ 92 országának több mint 1500 helyszínén zajló globális klímatüntetéssel. A Greta Thunberg pénteki tüntetései nyomán elindult Fridays For Future Magyarország mozgalom, és az Extinction Rebellion Magyarország aktivistái a „Klímaválság van, lázadj!” üzenettel vonultak az utcára. A klímasztrájkhoz a Greenpeace Magyarország mellett több száz fiatal csatlakozott, hogy üzenjenek a magyar döntéshozóknak: elég volt a tétlenségből.

A tüntetést Udvaros Dorottya színművésznő, a Greenpeace nagykövete zárta, aki szerint hatalmas feladat és felelősség vár azokra, akik Magyarországot vezetni fogják a következő években, ha csökkenteni akarjuk a károkat és alkalmazkodni akarunk a klíma- és környezeti válság súlyosbodásával ránk váró, ma még elképzelhetetlen változásokhoz.

„A 2022-es választás klímaválasztás lesz. Hiszen a klímatudósok szerint 2030-ig maradt időnk cselekedni, ha túl akarjuk élni a 21. századot, és a következő kormány ennek az időszaknak minimum felében fog kormányozni. Tudjuk jól, hogy a politikusok csak akkor fogják komolyan venni a környezeti válság problémáját, ha azt látják, hogy mi szavazók ezt várjuk el tőlük. Nyilvánítsuk tehát ki, hogy ezt várjuk tőlük, pontosan ezt.” – mondta Udvaros Dorottya, a Greenpeace Magyarország nagykövete a színpadon.

A Greenpeace a napokban alapos elemzést adott ki, amelyben értékelte a választáson induló miniszterelnök-jelöltek zöld programjait, hogy ezzel segítse a választók döntését. Az értékelés során a szervezet azt állapította meg, hogy a miniszterelnök-jelöltek eddigi vállalásai és nyilvánosságra hozott programjai nem elegendőek ahhoz, hogy enyhíteni tudjuk a klíma- és ökológiai válságot. A szervezet ezért minden, a 2022-es országos választáson induló párttól és miniszterelnök-jelölttől az eddigieknél jóval ambiciózusabb és konkrétabb zöld programot vár.

„Miközben rémületes tempóban pusztul az élővilág, az idei nyár a hőhullámokkal, az aszályokkal, az erdőtüzekkel, a súlyos viharokkal, villámárvizekkel világosan megmutatta, hogy mekkora bajban vagyunk, és hova juthatunk, ha nem cselekszünk azonnal. Elsősorban a vezetők feladata és felelőssége, hogy legyen tiszta föld, víz, levegő – számunkra és gyermekeink, unokáink számára. Egy hatalmon lévő vagy kormányra készülő politikus ezért bátran élére kell álljon a klíma- és ökológiai válság elleni harcnak.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

A zöld szervezet azt ígéri, hogy a választásokig folyamatosan nyomon követi, értékeli és számon kéri a jelöltek zöld vállalásait, megszólalásait és politikai döntéseit, hogy ezzel is segítsen a választóknak tudatosan, jól informáltan dönteni az országos választásokon, és elérje, hogy 2022-től olyan kormánya legyen Magyarországnak, amely érdemben cselekszik a természet és az éghajlat megóvásáért.

Az eseményen készült további fotók ezen a linken érhetők el, a Greenpeace helyszínről készített élő közvetítése pedig itt és itt.