Budapest, 2021. december 9. – A Greenpeace Magyarország egyedi karácsonyi kampányt indított, amivel bolygónk természeti értékeinek megóvására hívja fel a figyelmet. Az „Apránként a világ megmentéséért” nevű különleges projekt lényege, hogy egy interaktív földgömbön bárki kiválaszthatja a világ valamely apró darabját, amit aztán tetszés szerint elnevezhet és örökbe fogadhat. Ezután az örökbefogadó a kiválasztott Föld-darabkát elajándékozhatja szeretteinek. Az adományozáshoz kötött kampány célja, hogy minél több olyan ember csatlakozzon a zöld szervezethez, akik tenni szeretnének a klíma- és ökológiai válság ellen. Ezzel a Greenpeace anyagi függetlenségét is erősítik. A zöld szervezet ugyanis 1971-es megalakulása óta a világon mindenhol kizárólag magánszemélyek támogatásából tartja fenn magát, nem fogad el támogatást cégektől vagy kormányoktól.

A Greenpeace segítségével karácsony alkalmából most bárki megmutathatja szeretteinek, mennyire szívén viseli a sorsukat. Ehhez nem kell mást tenni, mint a Föld egy kiválasztott darabját szimbolikusan örökbe fogadni, amit aztán az örökbefogadó egy oklevél kíséretében elajándékozhat. Az örökbefogadás rendszeres adományozáshoz kötött, mely biztosítja, hogy a környezetvédő szervezet tovább tudjon dolgozni a világ megmentéséért, a biztonságos éghajlatért, a Földünket benépesítő csodálatos növény- és állatfajok megóvásáért.

Erre azért van sürgető szükség, mert a klíma- és ökológiai válság már mindennapjaink valósága – ezt csak együttes erővel, közös összefogással lehet leküzdeni. A Greenpeace az „Apránként a világ megmentéséért” nevű projekttel egy interaktív, forgatható földgömbön részleteiben láthatóvá tette a világ szépségét, kellő súlyt adva a Föld különböző régióit érintő természetvédelmi problémáknak is. A légkör felmelegedésével ugyanis egyre szélsőségesebbé válik az éghajlat, tömegesen pusztulnak, tűnnek el Földünk növény- és állatfajai, tengereink és folyóink tele vannak műanyaggal, az erdőket kivágják, magas a levegő szennyezettsége, megtermelt élelmiszereink tele vannak vegyszerrel és vészesen romlik a termőtalajok minősége.

A Greenpeace honlapján elérhető digitális Föld összesen 1000 db poligonra van felosztva. A poligonokra kattintva felugrik egy-egy ablak, mely a kiválasztott Föld-darabról, annak éghajlatáról, élővilágáról és a területet érintő legfenyegetőbb környezet- és természetvédelmi problémákról ad bővebb információt. A földgömböt tanulmányozva világossá válik, hogy az éghajlat változása milyen jelentős mértékben fenyegeti az élővilágot bolygónk minden pontján. Az afrikai nagytestű állatok, mint például a víziló és a bivaly a szélsőséges aszályok legsúlyosabban érintett áldozatai. Az Antarktiszra navigálva pedig megtudhatjuk, hogy annak ikonikus állatát, a császárpingvint is veszélyezteti a klímaváltozás és a faj akár a kihalás szélére kerülhet már ebben az évszázadban.

Magyarországra kattintva láthatjuk, hogy országunk területének mintegy ⅔-a száraz sztyeppé válhat, eltűnhetnek a bükkerdők, a tölgyesek pedig magasabb területekre húzódnak vissza. A természetes élőhelyek, így például a legjobban veszélyeztetett vizes élőhelyek fogyatkozásával nem csak az itt élő növények és állatok fennmaradása veszélyeztetett, hanem a lakosság ivóvíz- és élelmiszerellátása is.

Idén 50 éves a Greenpeace, 2022-ben pedig 20 éve lesz, hogy Magyarországon is aktív a szervezet, mely az elmúlt évtizedekben számos eredményt ért el a környezetvédelemben. A Greenpeace politikai és anyagi függetlensége világszinten is feltétele a környezetvédelmi sikereknek. A kampányból befolyt támogatásokból a magyar iroda látványos és bátor eszközökkel fogja felhívni a hazai döntéshozók figyelmét arra, hogy a jelenleginél jóval komolyabban kell vegyék a klíma- és ökológiai válságot.

A zöld szervezet jelenlegi kampányával kifejezetten azon támogatóinak a táborát igyekszik szélesíteni, akik rendszeres adományukkal a kiszámítható, tervezhető működéshez járulnak hozzá. A karácsonyi kampányhoz, ezzel együtt pedig a rendszeres adományozók köréhez ezen a linken lehet csatlakozni.

A poligonokon szereplő információk összegyűjtésében a Greenpeace munkáját a Másfél fok segítette.