Budapest, 2022. március 30., – Újabb videóval jelentkezik Litkai Gergely, aki ezúttal Udvaros Dorottya színművésznővel mutatja be a Fertő tavi, és más kiemelt beruházások természetvédelmi és jogi abszurditásait. A sokszoros hazai és nemzetközi védelem alatt álló Fertőn a kormány legnagyobb idegenforgalmi beruházásának keretében 45 milliárd forint közpénzből épít üdülőkomplexumot, összesen 60 hektáron. A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást.

Udvaros Dorottya és Litkai Gergely új videója a Fertőről

Több mint 600 ezren látták már Litkai Gergely A halott állat a jó állat című videóját, amelyet tavaly novemberben készített a Fertő Part nevű üdülőkomplexumot építő állami cég propagandakiállításán. A humorista és Udvaros Dorottya színművésznő most újabb videóban mutatják be az úgynevezett nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások, köztük a fertői abszurd részleteit.

„Az embernek az az érzése, hogy a természetes állóvizeink egy gigantikus hotel jacuzzijává váltak, és a természet csak zavaró tényező.” – mondja Litkai Gergely a legújabb Fertő tavi videójában. „Talán jobb lenne egy új természetvédelmi kategóriát bevezetni: Egykori Nemzeti Rezervátum, azaz E-NER. A Fertő pedig elnyerhetné a Térkővágóőrs, esetleg a Betononfüred elnevezést.” – teszi hozzá Udvaros Dorottya.

Udvaros Dorottya sem először csatlakozik a Fertő tavi beruházás ellen küzdő Greenpeace aktivistákhoz. 2021 nyarán kenuban eveztek az azóta elpusztított cölöpházakhoz a fecskék védelméért, idén februárban pedig egy egész napon át tiltakoztak a helyszínen az építkezés ellen.

„Nem véletlen, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló természetpusztító beruházás egyszerre verte ki a biztosítékot egy Kossuth-díjas színésznőnél és egy Karinthy-gyűrűs humoristánál. Hiszen a Fertő tavi beruházásban koncentráltan jelenik meg az, ahogy a természettel bánunk. Védett területen fejlesztésnek nevezett pusztítás zajlik: nádast irtanak, iszapot kotornak, betonoznak, tereprendeznek, hogy mederbe nyúló luxusszálloda, óriási vitorláskiötő, és műfüves focipálya épülhessen. Mindezt ráadásul 45 milliárd forint közpénzből.” – mondta el Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakembere.

A beruházás ellen az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai, nemzetközi szakértői bizottságok, civil szervezetek, és több mint 25 000 magánember is tiltakozott az elmúlt hónapokban. Ennek ellenére 2021 decemberében egy közbeszerzési kiírásból véletlenül derült ki, hogy az építkezés még az addigi terveken is jócskán túlterjeszkedik. A kiírásban ugyanis olyan épületek bukkantak fel, amelyekre egyáltalán nincs engedélye az állami beruházó cégnek.

A helyi civilek és a Greenpeace elszántak: addig folytatják a tiltakozást, amíg a kormány le nem állítja a fejlesztésnek titulált természetrombolást. A Greenpeace új honlapot is indított a Fertőről, és arról, hogyan veszélyezteti a terület különleges természeti értékeit a tervezett beruházás. Egy idővonalon pedig az is végigkövethető, hogy mit tettek eddig az ügyben a tiltakozó civilek, és milyen aggályokat fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban a nemzetközi szervezetek, köztük az Európai Unió és az Unesco testületei. A greenpeace.hu/ferto oldalon most mindenki csatlakozhat, aki tenni szeretne a Fertő tó, és hazánk megmaradt természetes területeinek védelméért.


HÁTTÉR

A Fertő egy vadregényes vízivilág, amely kis csatornáival, nádasaival madarak tízezreinek nyújt otthont. Különleges élővilága miatt hazai és nemzetközi védelem alatt is áll, nemzeti park és UNESCO világörökségi terület. Magyarország kormánya most mégis a legnagyobb idegenforgalmi beruházását hajtja itt végre: 30 milliárd forint közpénzből 100 szobás szállodát, apartmanházakat, 880 parkolót, vitorláskikötőt és fedett sportkomplexumot épít, és több további épületet, összesen 60 hektáron. A 100%-ig közpénzből finanszírozott komplexum üzemeltetőjének személye egyelőre nem ismert.

A civilek másfél éve tiltakoznak a túlméretezett beruházás ellen, a helyiek petícióját eddig huszonötezren írták alá, és közel ugyanennyien csatlakoztak annak német nyelvű változatához is a tó osztrák oldaláról. A civilek azt szeretnék elérni, hogy a túlméretezett, természetpusztító beruházás helyett egy kisebb léptékű turisztikai fejlesztést végezzen az állam, amely figyelembe veszi a tó természetes adottságait és megóvja annak élővilágát, a fennmaradó pénzt pedig fordítsák inkább természetvédelmi projektekre.

Nemzetközi szervezetek is felléptek az építkezés ellen: az Európai Bizottság 2021 júniusában eljárást indított a Fertő tó ügyében, az Unesco pedig a beruházás azonnali felfüggesztését kérte a magyar kormánytól.