Budapest, 2022. április 20. – A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – ez derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závech Research március utolsó hetében. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel megújuló technológiák, közöttük a szélenergia terjedését.

A magyarok elsöprő többsége energiafüggetlenséget szeretne, és úgy gondolja, hogy a megújulóknak és az energiahatékonyságnak kulcsszerepet kell játszaniuk Magyarország energiaellátásában. Ezek a Greenpeace által megrendelt közvéleménykutatás legfontosabb tanulságai, amely azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok az ország jövőbeli energiapolitikájáról. Szintén meggyőző többség véli, hogy az államnak aktívan támogatnia kellene, hogy hatékonysági és takarékossági beruházásokkal csökkenteni tudjuk az energiaigényünket, valamint abban is nagy az egyetértés, hogy a kőolajnak és a szénnek búcsút kell inteni. 

Az eredmények alapján a magyarok több mint háromnegyede (78%) egyetért abban, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országoktól az energiaigénye miatt, hanem itthon kell megtermelnünk a számunkra szükséges energiát. 

„Magyarország békéjének és biztonságának a kulcsa az energiafüggetlenség. Az importenergiáról való leválást pedig az hozhatja el, ha a kormány aktívan támogatja az energiatakarékossági beruházásokat, és a megújulók lakossági elterjedését. Az ukrajnai háború fényében világosan látszik, hogy milyen árat kell fizetnünk Magyarország súlyos gázfüggőségéért. Ez a háború energiaháború: olajból, gázból és szénből finanszírozzák és működtetik. A nap-, szél-, és geotermikus energiáért azonban még egyetlen ártatlan áldozatnak sem kellett meghalnia.” – mondta el Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

Fosszilis csökkentési közvéleménykutatás - 2022

69% szerint csökkenteni kellene a függőségünket az orosz földgáztól.

Energia kérdés felmérés - 2022

Elsöprő a megújulók támogatottsága, a válaszadók négyötöde (80%) fontos szerepet szánna nekik az ország energiamixében. Egyetlen más energiahordozó sem szerzett többséget.  70%-uk azzal is egyetért azzal, hogy a kormánynak elsősorban a megújulókat kellene támogatnia az energetikai fejlesztések során:

Energia közvéleménykutatás - 2022

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség felé. Az emberek több mint fele (58%) azt szeretné, ha az állam aktívan támogatná az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat:

Energiatakarékossági közvéleménykutatás - 2022

„Itt az idő hogy a kormány is észrevegye, amit a magyarok már megértettek: az orosz vagy máshonnan származó fosszilis energiaforrások hajhászása helyett a biztonságunkat az garantálja a legjobban, ha igénybe vesszük azokat a rendelkezésre álló technológiákat, amelyekkel gyorsan és olcsón csökkenthetjük az energiaigényünket, energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozzuk.” – tette hozzá Perger András.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával történt.