Budapest, 2022. május 30. – Az orosz olajról való leválás nem lehet alkudozás tárgya, hiszen a véres fosszilisekből finanszírozott háború miatt napról napra nő az emberáldozatok száma Ukrajnában – erre hívta fel a Greenpeace a figyelmet a Parlament előtt tartott demonstrációján. Az Európai Tanács ma kezdődő ülésén dönteni kell az orosz olajra vonatkozó teljes embargóról, mely minden tagállamra érvényes – ez az egyedüli vállalható út mind morálisan, mind pedig klímavédelmi szempontból. A zöld szervezet azt követeli a magyar miniszterelnöktől: ne gátolja meg, hogy az Unió embargót vessen ki az orosz olajra. A magyar kormánynak az lenne a feladata, hogy  minden eszközével ösztönözze a megújulók terjedését, és radikális energiatakarékossági intézkedéseket vezessen be.

Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A Greenpeace Magyarország hétfőn olajoshordókkal demonstrált a Kossuth téren a Parlament előtt. Az akcióval a szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a béke és az éghajlat megvédésének záloga a fosszilis energiahordozókról való leválás, a megújulók széles körű alkalmazása és az energiával való radikális takarékosság. Mindezek nélkül nincs biztonságos jövő.

A Greenpeace az eseményen felszólította a magyar kormányt, hogy mondjon végre nemet az orosz olajra. Hazánk ellenzi ugyanis a leghangosabban az embargót azáltal, hogy semmilyen erőfeszítésre nem hajlandó az orosz olajfüggés csökkentésére.

A DEMONSTRÁCIÓN KÉSZÜLT TOVÁBBI FOTÓK ERRŐL A LINKRŐL TÖLTHETŐK LE.

A fosszilisekből finanszírozott ukrajnai háború nyomán napról napra nő az emberáldozatok száma, ezért az Európai Tanács hétfőn kezdődő ülésén dönteni kell az orosz olajra vonatkozó, minden tagállamra érvényes embargóról. Nincs helye alkudozásnak és további időhúzásnak: Magyarországnak is azonnal meg kell kezdenie a klímaromboló fosszilisek kivezetését, melyekhez ártatlan emberek vére tapad.

A fosszilisek használata nem csak a környezetet és az éghajlatot tette tönkre, hanem háborúk sorát, mérhetetlen mennyiségű emberi szenvedést is okozott az elmúlt évszázadokban. Ennek véget kell vetni. Nem csinálhatunk úgy, mintha nem zajlana egy véres és kegyetlen háború a szomszédban. Ukrajna szenvedése arra figyelmeztet, hogy meg kell szabadulnunk a fosszilis függőségtől. Aki ma az olajat választja, az a háborút és az éghajlatunk tönkretételét választja. Piszkos energiahordozók helyett használjuk végre a megújulókat, és tegyünk meg mindent az energiatakarékosság érdekében: ezekkel még soha nem finanszíroztak háborút.”– mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.
Az elmúlt napokban a Greenpeace, illetve az ukrán Ecoaction környezetvédelmi szervezet 10 európai fővárosban demonstrált magyar nagykövetségek előtt, azt követelve a magyar kormánytól, hogy ne akadályozza az embargóról szóló döntést. Az akciósorozat arra hívta fel a figyelmet, hogy az olajfüggőség megszüntetése és a fosszilisekről való teljes leválás a feltétele a békés jövőnek.