Budapest, 2022. szeptember 20. – Greenpeace-aktivisták a mai napon a Budaörsi út felüljáróján egy „SEBESSÉGKORLÁTOZÁST MOST!” feliratú transzparenst feszítettek ki. Az aktivisták az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy az energiaválság megoldása nem képzelhető el radikális energiatakarékosság nélkül, ezért az autópályákon az érvényben lévő 130 km/óra helyett 100 km/órára kell csökkenteni a megengedett legnagyobb sebességet – ez ugyanis mintegy 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

Sebesség, takarékosság - Greenpeace akció
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Az ukrajnai háború mentén kialakult energiaválság nem csak az energiaárak növekedésében érezteti hatását, de kiszámíthatatlanabbá vált az energiahordozók várható rendelkezésre állása  is. A Greenpeace álláspontja szerint a válság megoldásának egyik kulcsa, ha gyorsan bevezethető, beruházásokat nem igénylő intézkedésekkel csökkentjük az energiafogyasztást.

Magyarországon a közlekedésben használt üzemanyagokból mintegy harmadával fogyott több az év első hat hónapjában 2021-hez képest. Ennek visszafogásához az egyik leggyorsabban bevezethető megoldás a sebességhatárok csökkentése. Amennyiben az autópályákon és autóutakon 100 km/órára, országutakon pedig 80 km/órára mérsékelnék a megengedett maximális sebességet, azzal évente az autók üzemanyag-fogyasztása mintegy 3%-kal lenne csökkenthető. Az autósok számára a leglátványosabb eredmény az autópályákon mutatkozna meg, a sebességnek 130-ról 100 km/órára való csökkentése ugyanis kb. 23%-kal alacsonyabb fogyasztást eredményez.

A Greenpeace emellett további intézkedések bevezetését sürgeti, amelyekkel összességében 50 millió tonnával lehet csökkenteni a kőolaj igényt Európában, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 120 millió autó kibocsátásának megfelelő mennyiséggel lenne alacsonyabb. Ilyen intézkedés lehet a szervezet szerint a közösségi közlekedés árainak megfizethetővé tétele, a hatékony autóhasználat, a rövid távú repülőjáratok számának csökkentése, az otthoni munkavégzés ösztönzése, illetve a környezetbarát közlekedési lehetőségek (pl. kerékpározás) ösztönzése, segítése. A szervezet számításai szerint az Európai Unió legnagyobb energiafogyasztó szektorának számító közlekedés reformjával az Unióban 13%-kal lehetne csökkenteni a közlekedési célú energiaigényt, ami évi mintegy 36 milliárd euró megtakarítását eredményezné az uniós gazdaság számára.

„Az olajra éhes közlekedési rendszerünk egyszerre növeli a klíma- és az energiaválságot, miközben hozzájárul az ukrajnai háború finanszírozásához is. Mikor változtassunk ezen, és kezdjük el radikálisan csökkenteni az energiaigényünket, ha nem most? Rendelkezésünkre állnak olyan megoldások, intézkedések, amelyekkel gyorsan eredményeket lehet elérni. Ezek bevezetéséhez pusztán politikai akaratra volna szükség” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.