Budapest, 2022. szeptember 30. – A magyarok többsége szerint elsősorban a megújulók, illetve energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások támogatásával kell biztosítania Magyarországnak az energiaszükségletét és az energiafüggetlenségét, valamint hazánknak legkésőbb 2035-ig fel kellene hagynia a földgáz használatával – ez derül ki abból a friss közvélemény-kutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research szeptember közepén. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel a megújuló technológiák, beleértve a szélenergia terjedését.

A magyarok elsöprő többsége úgy gondolja, hogy a megújulóknak, illetve az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházásoknak kulcsszerepet kell játszaniuk hazánk energiafüggetlensége biztosításában, az államnak pedig ezeket kell támogatnia aktívan, a fosszilis és nukleáris energiák helyett. Ezek a Greenpeace által megrendelt közvélemény-kutatás legfontosabb tanulságai, amely azt vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyarok az ország energiapolitikájáról. Ezen kívül a megkérdezettek  többsége úgy véli, hogy 2035-ig meg kell szabadulnunk a földgáztól úgy, hogy helyette a megújuló energiaforrásokra (mint pl. a nap-, szél-, víz- és geotermikus energia) támaszkodunk. 

Az eredmények alapján a magyarok csaknem fele (47%) egyetért abban, hogy Magyarországnak a megújulós fejlesztéseket kell támogatnia, a nukleáris energia (24%) vagy a fosszilis energiaforrások (14%) helyett. A takarékossági és hatékonysági intézkedéseket választó 12%-kal együtt a válaszolók többsége (59%) a zöld megoldások támogatására szavaz. 

Ami a megújulók kormányzati támogatását illeti, a magyarok 70%-a úgy gondolja, a kormánynak nagyobb súlyt kellene erre fektetnie, hogy itthon tudjuk megtermelni a számunkra szükséges energiát, ezzel növelve az ország energiafüggetlenségét.

A kutatás a megújulók támogatottsága mellett az energiatakarékosságra is rákérdezett, hiszen ez a két leghatékonyabb eszköz az energiafüggetlenség eléréséhez. 

A válaszolók 68%-a szerint van szükség energiatakarékossági és energiahatékonysági programokra, hogy csökkenthető legyen az ország energiaigénye.

A felmérés azt is megmutatja, hogy a földgáz mekkora problémaforrást jelent a magyarok számára: a válaszadók 53%-a ért egyet azzal, hogy 2035-ig fel kell hagynia az országnak a földgáz használatával, és helyette át kell térnie a megújulókra.

Napról napra egyre világosabban látszik, mekkora árat fizet Magyarország a súlyos gázfüggőségéért. A magyarok egyetértenek abban, hogy a kormánynak lépnie kell, hogy mielőbb megszabaduljunk a háborúkat okozó, drága, klímaromboló fosszilisektől. A biztonságunkat az garantálja a legjobban, ha gyorsan és hatékonyan csökkentjük az energiaigényünket, energiaellátásunkat pedig a békés, tiszta, itthon is elérhető, megújuló forrásokra alapozzuk” mondta el Perger András, a Greenpeace klíma- és energiaügyi kampányosa.

A nemre, életkorra, településtípusra és iskolai végzettségre reprezentatív felmérést a Greenpeace Magyarország megbízásából a Policy Solutions elemző intézet készítette a ZRI Závecz Research közvélemény-kutatóval közösen. Az adatfelvétel 2022. szeptember 14. és 22. között, 1000 fő bevonásával történt.