Budapest, 2022. október 4. A Greenpeace Magyarország azt szeretné elérni, hogy az ENSZ égisze alatt működő Stockholmi Egyezmény titkársága, valamint az Egyezmény Uniós végrehajtásáért felelős Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága nyomást gyakoroljon a kormányra, hogy tartsák be a nemzetközi egyezményeket, és tisztítsák meg az Illatos út egyik pincéjét 100 tonnányi rákkeltő vegyszertől. A zöld szervezet felhívta rá a figyelmet, hogy ugyan a környezetvédelmi hatóság már 2015 óta tisztában van a szennyezéssel, mégsem tett semmit, hanem egy csődbe jutott vállalatot próbált kötelezni a veszélyes anyagok eltüntetésére.

“A magyar környezetvédelmi hatóságnak több mint hét éve van tudomása róla, hogy a Budapesti Vegyiművek Zrt. volt telephelyén az Illatos úton egy romos pincehelyiségben olyan veszélyes anyagot tárolnak, amelyből folyamatosan szivároghatnak ki világszerte betiltott mérgek”- mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. Simon azt is hozzátette, hogy ezzel a hatóságok veszélyeztetik a környezetet és a környéken dolgozók, élők egészségét is. Szerinte a mérgek szabálytalan tárolása valamint az, hogy egy olyan csődbe ment céget, illetve a felszámolót kötelezik a terület megtisztítására, ami nyilvánvalóan nem képes ezt a feladatot ellátni, sérti a hazánk által is ratifikált Stockholmi Egyezményt, és ezzel indokolta, hogy miért fordult a Greenpeace a nemzetközi testületekhez. 

Méregraktár az Illatos úton
Fotó: Szeles András / Greenpeace

A 2015-ben a helyszínről vett minták laboratóriumi vizsgálata kimutatta, hogy a por formájában az Illatos úton lévő anyagok 10-30%-ban főleg lindánt (gamma-HCH), alfa-HCH-t és béta-HCH-t tartalmaznak. Mindhárom anyag rákkeltő, az emberi szervezetben nem bomlik le, hanem felhalmozódik, és mérgezi a szervezet immunrendszerét. A porok kisebb mennyiségben (max. 47 mg/kg) DDT-t is tartalmaznak. A régóta tiltott rovarirtó szintén felhalmozódik az élő szervezetekben és rák kockázatú. A vizsgálatok a pince csurgalékvizére is kiterjedtek, ahol a talajvízben a megengedett határértéknél 41 400-szor magasabb értéket mértek a HCH nevű anyagból. 

Mostani beadványával a Greenpeace azt szeretné elérni, hogy a nemzetközi szervezetek vessenek véget a magyar hatóságok hét éve tartó tehetetlenségének, és gyakoroljanak rájuk nyomást annak érdekében, hogy eltűnhessenek a szennyező anyagok az Illatos úti pincéből. A Greenpeace akciójával párhuzamosan Ferencváros független polgármestere, Baranyi Krisztina is levélben fordult hét különböző hazai hatósághoz, követelve a mérgek haladéktalan elszállítását.

A Greenpeace Magyarország 2022. szeptember 29-i levele a  Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának az Illatos úti méregraktár ügyében.

Hivatkozások:

A Pest Megyei Kormányhivatal határozata

A Greenpeace beadványa az Európai Bizottsághoz és a Stockholmi Egyezmény titkárságához

Hulladékvizsgálati jegyzőkönyvek az Illatos útról

Hulladékvizsgálati jegyzőkönyv mellékletek

Baranyi Krisztina közleménye

A Greenpeace válaszlevele a Pest Megyei Kormányhivatalnak