
בסתיו 2024 יצאו פעילי גרינפיס ישראל כדי לגלות את ההשפעות הסמויות מן העין של משק הגז בישראל, ולמדוד באמצעות טכנולוגיה מתקדמת דליפות בלתי מדווחות של מתאן מהמתקנים השונים לאורך שרשרת הייצור והשימוש בגז. התחקיר חשף כי ב-83% ממתחמי הגז המחצבי שנמדדו (10 מתוך 12), קיימות דליפות משמעותיות של מתאן. הניטור, שבוצע באופן עצמאי ובלתי תלוי, נערך בחודשים ספטמבר-נובמבר באמצעות מצלמה תרמית של חברת אופגל הישראלית, ובליוויו של ד"ר דניאל מדר.
מתאן הוא הרכיב המרכזי בגז "טבעי" (99% מהגז המופק בישראל הוא מתאן), והוא נחשב לגז חממה עוצמתי פי 86 לעומת פחמן דו-חמצני. מאות מחקרים הראו שפליטות המתאן מענף הגז ״הטבעי״ ברחבי העולם גדולות בהרבה משנהגו לחשוב, והוערכו בחסר של כ-70% ממספרן האמיתי.
פליטות מתאן עלולות להתרחש במהלך שלבי החיפוש, ההפקה (בים או ביבשה), העיבוד, השינוע והאחסון של הגז. בשל מגבלות ביטחוניות שלא איפשרו לבצע ניטור באמצעות מצלמות תרמיות באסדות הגז עצמן, פרויקט הניטור שלנו כלל רק מתקנים יבשתיים לאורך שרשרות ההולכה, החלוקה והצריכה של הגז.
המתקנים שנמדדו נבחרו באופן אקראי, אך אנו סבורים כי מדובר בתופעה רחבה, וסביר להניח שקיימות דליפות דומות גם במתקנים נוספים. כמו כן, קרוב לוודאי שאם המדידות היו מתבצעות בתוך המתחמים – ולא ממרחק – הן היו מצביעות על פליטות נוספות בכל אחד מהמתקנים שנמדדו. נוכח הפער בין המדידות בשטח, לנתונים הרשמיים של פליטות המתאן ממשק הגז בישראל, אנחנו מאמינים כי פליטות המתאן מהתעשייה מוערכות בחסר משמעותי. המדידות מחדדות את הצורך בהחמרת הרגולציה ובאכיפה קפדנית יותר על משק הגז בישראל, תוך הטמעת פיקוח על פליטות "נעלמות" ותקלות במשק הגז.
ממצאי פרויקט הניטור מצביעים על כך שהנזק האקלימי לו גורמת תעשיית הגז בישראל גדול מכפי שהיה ידוע, וסותרים את התדמית הציבורית הירוקה של הגז ״הטבעי״ – שאותה מקדמות ומטפחות ענקיות הדלקים. הממצאים מחזקים את הטענות נגד הרחבת משק הגז בישראל ובעד הפחתה הדרגתית בשימוש בדלקי מאובנים, בדגש על מדיניות שממוקדת במעבר נרחב לאנרגיה מתחדשת, תוך התמודדות עם שינויי האקלים ושמירה על האינטרס הציבורי בטווח הרחוק.
כתיבת הדו"ח: דנה כהן | עריכה והגהה: שירה מייקין | ליווי מדעי: ד"ר דניאל מדר | עיצוב ועריכה גרפית: רעות קרש

דליפות גז מתאן לא מדווחות נמצאו ב-10 מתוך 12 מתקנים בעמק יזרעאל, חוף הכרמל, מגדל העמק ואשדוד.
לחתימה על העצומה