Acest raport dezvăluie costul poluării aerului din combustibili fosili și evidențiază soluții care ne pot proteja sănătatea și pot beneficia comunitățile noastre. Raportul arată că poluarea aerului generată de arderea combustibililor fosili cauzează aproximativ 4,5 milioane de decese premature în toată lumea. Poluarea aerului crește incidența bolilor cronice și acute și contribuie la milioane de vizite la spital și miliarde de absențe de muncă din cauza bolii în fiecare an. De asemenea, dăunează economiilor și mediului.

În România, în fiecare an, între 17.000 și 29.000 de oameni mor prematur din cauza poluării aerului atribuită folosirii combustibililor fosili, iar costul de sănătate se situează între 9 și 17 miliarde USD anual,

Pentru prima dată, Greenpeace Asia de Sud-Est și Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) au cuantificat costul global al poluării aerului din combustibilii fosili, constatând că acesta a ajuns la aproximativ 8 miliarde USD pe zi, sau aproximativ 3,3% din PIB-ul mondial. În timp ce companiile de cărbune, petrol și vehicule continuă să folosească tehnologii învechite, sănătatea noastră și comunitățile noastre suportă consecințele.

În timp ce poluarea aerului este o amenințare globală, soluțiile sunt din ce în ce mai accesibile. Multe dintre soluțiile pentru combaterea poluării aerului sunt și soluțiile pentru combaterea schimbărilor climatice și adaptarea la impactul acestora. Sursele de energie regenerabilă și sistemele de transport public cu energie curată nu numai că reduc poluarea aerului, dar sunt, de asemenea, esențiale pentru limitarea creșterii globale a temperaturii la sub 1,5 ° C de la nivelurile pre-industriale.

Citiți raportul complet aici.