Reacție iresponsabilă la criza coronavirusului! Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, a exploatat situația actuală pentru a ataca [1] singura variantă prin care Complexul Energetic Oltenia poate rămâne in viață – reorganizarea companiei într-una viabilă pe termen lung.
Ajutorul de stat de 1,2 miliarde de lei acordat Complexului Energetic Oltenia a avut ca scop salvarea de la închidere a acestei companii cu 13.000 de angajați și peste 40.000 de familii care sunt dependente de activitatea acesteia.
O condiție esențială pentru acordarea ajutorului de stat a fost ca, în termen de 6 luni, Complexul Energetic Oltenia să restituie împrumutul, în caz contrar fiind nevoită să implementeze un program de restructurare ori să fie lichidată. Acest program trebuie să prezinte viabilitatea pe termen lung a companiei, să fie fezabil, coerent și de perspectivă, și să se bazeze pe ipoteze realiste privind desfășurarea activității în continuare în contextul crizei climatice. Din măsurile programului de restructurare amintim – construcția a 3 parcuri fotovoltaice și tranziţia de la folosirea de cărbune la gaze naturale în anumite termocentrale.
Acum luptăm împotriva coronavirus, ar trebui să luptăm și împotriva crizei economice iminente, iar această criză economică trebuie tratată și ca o luptă împotriva crizei climatice.
Considerăm un gest iresponsabil amânarea acestui program. Revenirea la „business as usual” este complet inacceptabilă. Această pandemie arată că trebuie învățate lecții uriașe despre importanța ascultării oamenilor de știință și necesitatea unei acțiuni colective urgente pentru protejarea noastră și a mediului în care trăim.
Declarațiile domnului deputat sunt populiste, lipsite de simțul răspunderii și condamnabile. Amânarea restituirii împrumutului periclitează angajamentele luate față de Comisia Europeană (de a transforma compania intr-una profitabilă și cu emisii reduse) și pune în pericol viitorul oamenilor din Gorj.
[1] – Președintele PSD Gorj, deputatul Mihai Weber, cere prelungirea termenului de rambursare a creditului obținut de Complexul Energetic Oltenia de la șase luni la doi ani. Compania trebuie să înceapă un program de restructurare dacă nu rambursează creditul de 1,2 miliarde de lei în șase luni, program dificil de elaborat în această perioadă în care România este în stare de urgență. Sursa: https://www.pandurul.ro/articol/weber-cere-un-termen-de-doi-ani-pentru-ce-oltenia_122706.html
Discuţie
Stimate domn,diriguitorii CEO stiau de la bun inceput ca vor trebui sa caute solutii pt.amanarea rambursarii imprumutului si sa tregiverseze oricare tip de restructurare...Productia de energie electrica utilizand lignitul drept combustibil,trebuia sa satisfaca necesitatile industriei siderurgice si a sistemelor de irigatie din campia Dunarii ....astazi aceste sectoare economice destul de bine dezvoltate prin anii 70-80 ,nu mai exista ,industria si agricultura sunt cel mult la nivelul anilor 60 ,atunci cand nu existau termocentralele CEO....scopul acestei companii nu este de a produce energie electrica ,ci de sifonare prin orice mijloace a banului public,indiferent de consecinte,uneori iese la atac propaganda transpartinica care incearca sa convinga publicul de'' neputinta''energiei regenerabile....judetul Gorj este afectat pe veci....solul si subsolul au fost contaminate, sute de hectare de padure taiate ,in locul dealurilor au aparut gropi ,iar in locul vailor. munti de steril.....imensele rezervoare de apa dulce au fost aproape secate ,apa care a mai ramas in ele sigur o sa fie contaminata de volumul mare de deseuri aruncate pe fundul gropilor de exploatare...au disparut sate ,unele dintre aceste asezari aveau un loc merituos in cultura judetului Gorj.......satele din proximitatea exploatarilor de lignit suporta teroarea pulberilor de lignit si zgomotelor emise de utilajele miniere ,apa potabila fiind un moft,la toate astea se adauga si zgomotul unei statii de desulfurare ........