De cele mai multe ori, copacii nu au nevoie de ”toaletare”. Se descurcă foarte bine fără intervenția omului de vreo 385 de milioane de ani. Spre comparație, specia umană a apărut abia acum 300.000 de ani. Cel mai vechi organism arboricol care încă trăiește – o colonie de plopi care răsar din aceleași rădăcini – are 45.000 de ani. Cei mai bătrâni arbori individuali încă vii pe care îi cunoaștem pe Terra pot ajunge la circa 5000 de ani.
Totuși, oamenii au dezvoltat automobile peste care nu vor să pice crengi, frunze sau găinaț de păsări. Precum și alte dispozitive tehnologice care li se par mai importante decât natura (antene TV, cabluri) sau probleme de genul ”îmi face prea multă umbră”. Din puținul spațiu verde rămas în orașe, au betonat și mai mult pentru a face loc parcărilor și noilor clădiri. Oamenilor le place să-și așeze mașinile sub copaci atunci când au nevoie de umbră, dar sunt dispuși să-i mutileze la prima furtună care le atinge mașina cu o ramură uscată.
Ne vom concentra pe București, dar procedura este similară în orice localitate din România, fiindcă se bazează pe legi naționale și regulamente valabile internațional.
Hotărârea Consiliului General nr. 304/2009 (articolul 6, alineatul a) spune că toaletările pot fi realizate doar în baza avizelor de specialitate emise de către Primăria Municipiului București prin Direcția Protecția Mediului și Educație Ecocivică (DPMEE). Avizul eliberat de PMB conține specificații clare referitoare la lucrările de tăiere ce pot fi aplicate arborilor vizați și se aplică atât pentru domeniul public, cât și pentru proprietățile private.
Hotărârea Consiliului Local nr. 107/2018 (articolul 32, alineatul a) spune că în București există obligativitatea de face publice informațiile privind activitățile de întreținere a arborilor și a spațiilor verzi.
Găsești aici și Avizul General pentru lucrări de întreținere, formare și regenerare a arborilor și arbuștilor nr. 8080/28.09.2020, care afirmă că ”în perioada de repaus vegetativ – marcată toamna de începerea căderii primelor frunze ale arborilor și care se încheie primăvara, înainte de pornirea în vegetație (odată cu perioadele de pornire a mugurilor vegetativi pe specii), în intervalul de timp 1 octombrie 2020 și 30 aprilie 2021 (ținând cont și de perioada de intrare în vegetație a speciilor termofile) – nu mai e necesară solicitarea punctuală pentru emiterea avizului de specialitate de către Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București.”
Așadar, ce poți face tu când dai peste angajați cu drujbe ce distrug arbori care n-au făcut decât bine cartierului întreaga lor viață?
► Intră în vorbă cu oamenii responsabili de lucrare. Abordează-i politicos, fiindcă nimeni nu reacționează bine la scandal, cu atât mai puțin niște angajați prost plătiți, echipați cu drujbe, care ”își fac doar treaba”. E posibil să-i întărâți și să se răzbune mai tare pe copac.
► Cere-le să-ți indice inginerul horticultor/peisagist/silvic din echipă, specialistul care ar trebui, conform legii, să însoțească campaniile de toaletare și să dea indicații privind ramurile care pot fi îndepărtate fără a pune în pericol viața copacului. Dacă acesta lipsește, caută-l pe șeful de echipă.
► Cere-i avizul de toaletare, întreabă cât de mult va fi tăiat din arbore. Fă-o pe loc, nu amâna, căci nimeni nu va face asta în locul tău, iar mai târziu poate fi prea târziu! Ai dreptul să faci asta, spațiul verde e un bun comun în lipsa căruia suntem cu toții mai bolnavi. (În mod normal, pot îndepărta maxim 15% din potențialul folar al arborelui.)
► Arată-i șefului imaginea asta și convinge-l în mod respectuos, dar ferm, să respecte legea și indicațiile biologilor:
► Sună la Primărie (în București: 021.305.55.00 / interior 4204 pentru Direcția de Mediu) și verifică dacă, într-adevăr, a fost emis un aviz pentru zona în care se fac tăieri. Cere numărul de înregistrare și perioada de valabilitate.
► În cazul în care echipa de toaletare refuză să îți arate avizul, ai verificat deja la Primărie și ți-au confirmat că nu a fost emis niciun aviz în zona respectivă sau echipa nu este coordonată de un specialist în teren, sună imediat la 112, explică situația și cere Poliției să intervină rapid! Ține cont că, în București cel puțin, Poliția își declină de obicei autoritatea legată de toaletări și te trimite la Poliția Locală de sector. Ca să nu mai pierzi vremea ca mine, caută pe net numărul direct.
► Dacă au aviz, însă tăierile sunt foarte agresive (peste 1/3 din înălțimea arborelui, îndepărtarea coroanei sau a unor ramuri foarte groase, dar evident sănătoase, nu uscate), solicită reprezentanților Direcției de Mediu a Primăriei să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația. În București, asta se face printr-o sesizare pe mail către PMB și Poliția Locală, la adresele [email protected], [email protected] (unde X=cifra sectorului în care au loc toaletările abuzive). Poți pune și Greenpeace România în CC cu adresa [email protected] (dar, atenție: asta nu înseamnă că putem interveni în locul tău!).
În sesizarea ta, e bine să menționezi și problemele pe care le-ai observat. Uite câteva sugestii:
1) La majoritatea speciilor, toaletările se pot face doar când arborii nu sunt în perioada vegetativă (nu mai au frunze).
2) Nu e legal să toaletezi mai mult de 2 m din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potențialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată. La adresa ________________ se taie cu drujba fără discernământ sau cunoștințe de botanică și rămân în urmă cioturi mutilate care pot crea probleme mult mai mari pe viitor (creștere necontrolată, uscare, infestare șamd)
3) Acest gen de tratament aplicat copacilor îi predispune îmbolnăvirii, atacurilor de insecte și ciuperci, într-un final putrezirii și uscării sau creșterii necontrolate, care îi face un pericol și mai mare. Astfel că e foarte posibil ca, în 2-3 ani, angajații ADP să revină, de data asta pentru a îndepărta permanent arborii, spre bucuria proprietarilor de automobile, care vor mai avea astfel câteva locuri în plus de parcare. Aerul curat și umbra și nevoia vitală de a avea în jur copaci nu pot fi, în schimb, înlocuite de nimic altceva.
4) Așa arată o toaletare corectă — și se face cu instrumente speciale, nu cu drujba:
5) Bucureștiul deține deja un record negativ în materie de spațiu verde. În timp ce standardul UE este de 26 mp spațiu verde/cap de locuitor, capitala le oferă cetățenilor săi circa 9 mp/locuitor (incluzând cimitirele și pădurile care au mai rămas pe la periferie). În mijlocul cartierelor și în centrul orașului aproape că nu mai poți vedea copac sănătos.
6) Bănuiesc că sunteți la curent cu funcția ecologică extrem de valoroasă a copacilor și ce fac ei pentru atmosferă, apă, reglarea climei, eliminarea toxinelor și a poluării, fixarea solului, găzduirea biodiversității șamd. Dacă nu, puteți privi această scurtă animație despre importanța arborilor în oraș:
7) Uniunea Europeană a sancționat deja România pentru încălcarea dreptului la aer curat. E dovedit științific faptul că poluarea duce la boli grave, iar, în timpul pandemiei, mortalitatea e mult mai mare în orașele poluate. Ne aflăm în mijlocul unei crize climatice care pune în pericol însăși existența noastră ca specie. În acest context, mutilările copacilor sunt o crimă cu atât mai gravă. Respirăm același aer cu toții, drepturile sau privilegiile unora nu pot fi puse deasupra sănătății publice.
☼ Tutoriale despre cum se face o toaletare profesionistă, realizate de Asociația Peisagiștilor din România la Street Delivery București 2020 RE:SOLUȚII
☼ Un regulament detaliat conceput de specialiști din Iași
☼ O sinteză folositoare realizată de Berceni de Poveste
☼ Un articol bine scris și documentat de Cristina Ștefan în Dilema Veche
Dacă vrei să ajuți, distribuie acest articol celor care știi că au nevoie de el! Și, cel mai important lucru: să nu rămâi indiferent — arborii cresc greu, dar tu îi poți salva rapid!
Discuţie
In primul rand nu sunt “copaci”, probabil cel care a scris articolu este.... sunt arbori iar corect si tehnic arborii care cresc si se dezvolta intr-un mediu urban unde spatiul de nutritie si lumina este limitat ei trebuiesc toaletati anual..... Lipsa specialistilor in domeniu este limitat si mai mult circari care scriu articole fara fond stii tific sunt din plin! Succes!
Va sfatuiesc sa mai studiati, nimic nu justifica "toaletarea" arborilor. Exista chiar o organizatie internationala care lupta impotriva acestor mutilari: https://www.plantamnesty.org/
Constanța și MAMAIA arată ca după Cernobîl , din cauza drujbistilor !
Este normal și legal ca, pt a baga canalizarea în comună să se taie toți pomii de de pe marginea drumului? Nuci,tei,plopi, pruni, pomi care se află în fața curților,la o distanță de 4-5 m de asfalt. Oare acel proiect de canalizare a fost întocmit corect și de un specialist? Pt.a nu se mai tăia pomii nu se poate modifica puțin proiectul? Vă rog să-mi răspundă și mie cineva de specialitate.
Sunt si eu mihnit de acest procedeu, dar este nevoie de lumina, aerisire, pentru dezvoltarea arborilor in functie de specie.
In Ploiesti nici numai avem iarnă din cauza defrisarilor.
stimate "specialist" de scoala veche: viziunea dvs este depasita de mult de realitatile si nevoile secolului 21. Ce spuneti dvs era valabil pana prin anii 50-60, si oricum depinde foarte mult de natura mediului urban. S-a dovedit ca arborii au si in orase destul nutriment si lumina... Ei NU trebuie toaletati anual, este mult mai importanta decat orice in sec.21 MASA VERDE, coroanele cat mai bogate si mai continue de-a lungul strazilor, in special pe cele mult circulate de pietoni sau masini.
Hai nu mă înebuni măi omule de știință, care ești !!! Tu ai deschis de curând dicționarul limbii române sau și tu ești vre-un specialist îndopat și făcut la normă! Habar nu ai de ceea ce spui și mai ales de principiile care trebuie respectate într-o arie urbană! Ai citit vreodată Legea 24/2007? Citește-o! Apoi discutăm ”SPECIALISTULE”!
Da, ce sa spun! Asta era problema ta. Sunt arbori, nu copaci. Esti chiar penibil. Cred ca ai o problema cu înțelesul textului. Pai omu a spus ca nu trebuie toaletati? A spus ca toaletarea nu se face cu drujba și în bătaia de joc, care se obișnuiește sa se facă, care are ca rezultat distrugerea copacilor. Ți a postat modul corect în care se face, cu imagini reproduse dintr - o carte de specialitate. Sau iti imaginezi ca a făcut el desenele, ca se plictisește. Cred ca tu ești circar, nici măcar nu ai citit articolul pana la final și probabil de plictiseala care te bantuie, te -ai apucat sa comentezi și ai găsit și argumentul potrivit. Sunt arbori, nu copaci.
Mai rău decât că se taie arborii pentru a nu cădea crengile rupte de furtuni pe mașini, e că se taie în draci pur și simplu pentru ca păsările să nu se mai găinățeze pe aceleași mașini parcate sub arbori! Or cu criminalii ăștia n-ai cum să te înțelegi decât prin niște amenzi mărite la maximum.
Da,unii ne taie pădurile si apoi se miră de secetă!Ipocrizie maximă, la Bruxelles!
numai ca cei care fac asta sunt societati ale CL si o fac cu sprijinul si stiinta primarului ,sunt protejati de el si de aut locale,sau daca nu sunt societati ale CL sunt ale unor prieteni,rude,cunostinte ale alesilor neamului si sunt protejati si fac ce vor,porunca vine de la primarie si e la fel in toata tara,adica porunca vine de la bucuresti
buna ziua, va rog sa interveniti dvs in sectorul 6 din bucuresti, in zona strazii Dezrobirii, vis a vis de scoala 310 este o strada pe care se taie in disperare arborii.Se taie cu drujba de catre muncitori, fara supraveghere. Se maltrateaza intre 80-100% din coroana arborilor, ramanand numai tulpina.Asta la pomi verzi, sanatosi. Stiti foarte bine ce vremuri traim, cetatenii nu au nici un drept, nu sunt bagati inseama de gospodarii sectorului, ba pot fi si...amendati.Drept urmare va rog sa interveniti dvs la primaria sector 6, sa nu mai distruga coronamentele copacilor buni.Acum cativa ani, dvs ati reusit sa staviliti distrugerea copacilor din zona Cernisoara.Inghitim destul praf si poluare. Cred ca primarul va va asculta. Sper.Multumesc.
Da,asa este si in mare parte si in Italia,unde lucrez de 12,ani, si aici fac la fel de vreo 2-3 ani. Avem nevoie de copaci sanatosi,deci ii vom sustine. Multumesc.
De obicei dacă sesizezi o problemă privind toaletare incorectă sau gunoaie aruncate pe domeniul public de cele mai multe ori cel care sesizează este pârât celui care i se aplică amendă sau mai rău. Găsiți o altă metodă de sesizare !
Din pacate, se pare ca in aceste cazuri tot suntem la mana unor autoritati locale (gen Politia comunitara) care intervin greu si fara sa stie ce au de facut... ar trebui sa fie o modalitate mai rapida de raspuns, sau poate gresesc eu?
Cred ca si aceasta este o "afacere cu comision " pe care o fac multi primari .Se contracteaza toaletarea cu firme care nu sunt in domeniu
Aici nu este doar un snobism și incapacitate de abordare a toaletării copacilor ci și o rea voință subtilă de eliminare a naturii și copacilor nu doar din păduri ci și din orașe, diavolul se ascunde in detalii !
Buna ziua, am un vecin care imi rupe un copac si il stropeste cu soda caustica si alte solutii .Arunca de la fereastra balconului mereu diverse substante,care mi-au afectat si un piersic,zmeura ,stevia,si un par.Am chemat politia acum doua saptamani si degeaba. Pe data de 13 .04.2020,am gasit iar crengi rupte si stropit (varsat) nu stiu ce solutie .Este galbena si plantele se zbarcesc.Va rog sa-mi spuneti unde sa ma adresez,sa rezolv problema. Va multumesc
In Romania copaci de pe drumuri nu se curăță și asta e o mare problema, daca te duci in orice sat ai sa vezi că sunt cabluri căzute la pământ, întinse la maxim de pomi, pe timpuri se ocupau IRE'urile care se ocupau și de electricitate, azi nu se mai ocupa nimeni nici Adrem nici consiliul județean nici primăriile, când cad firele se vine și se improvizeaza, și este la fel și la oraș la un vecin i-au văzut pe mașină mai sa ii ia foc, au venit aia le-au legat și au plecat.
Cam ce nivel de informatie au cei care acceseaza situl? Mai putin in ultimul timp, cand autoritatile au nevoie (autoritatile de pretutindeni cu care faceti casa buna) de evenimente catastrofale, ca sa ne puna in carca incompetenta si reaua lor vointa, si sa justifice banii pe care-i iau degeaba. Si "mutilarea" in loc de tualetarea copacilor este strategia clasica de a critica si a face inutil, un demers de bun simt....Padurile si campurile erau curatate de coceni, tulpini radacini, vegetatie uscata, iar padurea (cand fiecare avea proprietatea lui si-l interesa daca lua foc)era curatata de arbori batrani si uscati, de crengi si vegetatie care putea lua foc si provoca un incendiu. Bine inteles ca atata timp cat statul si organizatiile finantate de comunisti nu si-au bagat nasul.
Va rog verificați toaletările până la tăierea completa a arborilor localizați pe strada Pâncota,sector 2,București cu ocazia lucrărilor de montare instalații irigat și gazon în spațiul dintre și pe lângă blocuri . In zona blocurilor 13 și 12N sunt tăieri excesive iar în alte zone toaletări incorecte sau eliminări abuzive ale arbuștilor .
buna ziua,in orasul meu societatea care se ocupa cu "toaletarea"arborilor din oras e a consiliului local si ei taie in fiecare an copacii sau toaleteaza,se taie mult,copaci sanatosi,pt ca ,zic ei,deranjeaza oamenii,sunt le langa masini,parcari,imobile.blocuri,toaletarea se face agresiv,daca vb cu ei iti raspund in bataie de joc si isi vad de treaba,multi copaci se ususca dupa toaletare dar nu intereseaza pe nimeni,exista vreo lege care reglementeaza toaletarea copacilor in zona urbana?am gasit mai demult o lege in care se spunea ca se poate toaleta maxim 20% din coroana unui copac si taia doar copacii uscati,dar n-o mai gasesc,de asemenea unde as putea face o plangere avand in vedere ca societatea apartine CL si primaria si aut locale nu vor face nimic ,caci toti sunt mana in mana.
Buna ziua, am o intrebare, in Oradea, mutilarile de copaci le face chiar primaria ce se poate face in aceasta situatie unde pot sa ii reclam sau sa ii opresc. De exemplu (gasiti acest lucru si pe internet la o simpla cautare) in ultimii 10 ani, defapt intre 2011 si 2022 in oradea au fost taiati de Pimarie 30000 ! de copaci, si ciuntiti si mutilati inca pe atat. Suntem unii care nu mai rezistam sa vedem acest lucru dar nu stim cum sa ii oprim sau sa ii reclamam. Fostul primar Ilie Boilojan a facut contract un o firma numita RER si le-a dat unda verde sa taie cand vor ei si sa mutileze copacii. Multumesc anticipat.
Noi efectiv nu realizăm că pământul acesta cu tot ce este pe el (altceva de ceea ce noi am creat), este singura noastră casă, ce poate să susțină viata în universul nostru vizibil. Măcelărirea faunei și florei spune totul despre înțelegerea noastră limitată cu privire la ce înseamnă susținerea vieții pe acest pământ.
Primaria S3 a taiat un copac ca sa poata functiona proaspat-deschisa Saormeria Baneasa de pe Campia Libertatii, intr-un spatiu al primariei, evident. Au trecut cativa ani. Dar de atunci, tot trimit mesaje la Primarie si evident, nu primesc niciun raspuns legat de asta. La un moment dat a venit cineva, chipurile sa vada despre ce e vorba. Ulterior mi-am dat seama ca venise sa vada daca sunt un pericol pt ei. U eram, ca atare, ignor total. Nici macar nu s-au si chisit sa astupe locul, initial. Vazand ca insist au pavat ulterior, dar se vedea diferenta de pavaj. Si naiba stie cati pomi or mai fi taiati asa, noaptea pe furiș… Din pacate, coruptia, hotia sunt prea mari pentru a lupta de unul singur cu ei. Oamenilor din jur nu le pasa! Dar, daca vreodata vreti sa faceti o ancheta, aici sunt!