Banca Europeană de Investiții (BEI) este banca de investiții a Uniunii Europene și cel mai mare creditor internațional din lume. Banca își dezvoltă în prezent foaia de parcurs climatică 2021-2025, care trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2020. Foaia de parcurs va indica modul în care banca intenționează să își alinieze operațiunile cu obiectivele Acordului climatic de la Paris.

Proiectul va fi discutat de directorii băncii astăzi 11 noiembrie 2020, iar reprezentantul României, Florin Cîțu, în calitate de ministru al finanțelor publice și membru al consiliului de administrație al BEI, poate influența modul în care se vor desfășura finanțările viitoare. Este nevoie de voci progresiste la această discuție în contextul în care proiectul de foaie de parcurs climatică a Băncii Europene de Investiții (BEI) ar permite finanțarea activităților cu un impact mare asupra climei, inclusiv industria combustibililor fosili, extinderea aeroporturilor și agricultura industrială.

 „Lumea se confruntă cu multiple crize și multe incertitudini. Instituțiile publice ar trebui să facă tot ce pot pentru a asigura un viitor sigur și durabil, dar planurile BEI, cel mai mare creditor public din lume, ar menține ușa deschisă pentru investițiile în industriile poluante care alimentează criza climatică. Nu există nicio scuză pentru ca autoproclamata bancă climatică a UE să permită finanțarea proiectelor ce vizează combustibili fosili, extinderea aeroporturilor și agricultura industrială” a declarat Piotr Wojcik, expert financiar Greenpeace. 

Greenpeace România a transmis Ministrului Finanțelor Publice Florin Cîțu o serie de recomandări, în scrisoarea pe care o puteți citi mai jos

Domnule ministru Florin Cîţu,

În calitate de membru al consiliului de administrație a Băncii Europene de Investiții (BEI), veți avea ocazia și responsabilitatea de a influența foaia de parcurs climatică a BEI în următoarele săptămâni.

În 2015, Uniunea Europeană și instituțiile sale s-au angajat să se asigure că fluxurile financiare publice sunt compatibile cu o cale rapidă către zero emisii de gaze cu efect de seră și o dezvoltare rezilientă la schimbările climatice. BEI trebuie să își alinieze pe deplin portofoliul și fluxurile financiare la obiectivul climatic, parte a Acordului de la Paris. Este timpul să acționăm acum.

Greenpeace a salutat decizia BEI de a dezvolta “Foaia de parcurs a băncii climatice 2021-2025” pentru a-și alinia toate activitățile cu obiectivele Acordului climatic de la Paris până la sfârșitul anului 2020. Foaia de parcurs va fi crucială pentru credibilitatea BEI, în contextul în care dorește sa fie o banca prietenoasă cu clima. Într-adevăr, politica adoptată pentru împrumuturi energetice din 2019 este un pas înainte, însă are lacune semnificative și permite în continuare finanțarea unor proiecte ce privesc combustibilii fosili. În ultimii ani, BEI a sprijinit masiv constructia de drumuri și autostrăzi (10,65 miliarde EUR între 2016 și 2019) și a acordat, de asemenea, peste 4 miliarde EUR împrumuturi pentru extinderea aeroporturilor (2016-2020). În plus, BEI sprijină în continuare companiile cu o amprentă mare de carbon care nu au planuri de decarbonizare. 

În urma unei consultări publice privind foaia de parcurs climatică, BEI a publicat în iulie un document de poziție îngrijorător. Documentul nu a inclus nicio strategie concretă pentru a alinia toate activitățile băncii cu obiectivele Acordului climatic de la Paris. Nu s-au adăugat restricții privind activitățile cu emisii mari de carbon, în special în sectorul transporturilor. Nu au fost incluse condiții obligatorii pentru clienți, permițând companiilor mari emițătoare de carbon să poată accesa în continuare fondurile BEI fără planuri de decarbonizare. 

În calitate de ministru al finanțelor publice și membru al consiliului de administrație al BEI, vocea dumneavoastra poate face diferența. Vă invităm să acordați o atenție sporită foii de parcurs climatice finale, asigurându-vă că BEI își aliniază pe deplin toate activitățile cu un scenariu fără lacune, care menține încălzirea globală în jurul țintei de 1.5 grade Celsius, stabilită prin Acordul de la Paris. Mai precis, facem apel la BEI pentru:

● Introducerea unor restricții stricte pentru toate activitățile cu emisii ridicate, inclusiv transportul, energia, industria grea, agricultura industrială și bioenergia. În sectorul transporturilor, asta înseamnă o interzicere imediată a oricărei investiții în creșterea capacității aeroporturilor.

● Nu sprijiniți companiile cu emisii ridicate de carbon și intermediarii financiari, cu excepția cazului în care au adoptat planuri de decarbonizare pentru a se alinia la Acordul de la Paris și dacă împrumutul contribuie relevant la acest obiectiv.

● Nu utilizați lacunele și scutirile politicii adoptate împrumuturilor energetice pentru a sprijini proiectele de gaze. Finanțarea combustibililor fosili ar trebui să se oprească imediat.

● Opriți toate finanțările în sprijinul fermelor industriale și redirecționați finanțarea către producția agroecologica și rezistentă la schimbările climatice.

Vă îndemnăm, ca membru al principalului organism de conducere al băncii, să transmiteți un semnal puternic și ambițios și să vă asigurați că viitoarea „Foaia de parcurs a băncii climatice 2021-2025” va îndeplini angajamentele climatice ale băncii. Criza climatică este deja aici. Doar o transformare profundă a politicii BEI ne va scoate din multipla criză existențială cu care ne confruntăm și va face societatea noastră mai rezistentă. Vă rugăm cu respect să luați măsuri imediate pentru a transforma brațul financiar al UE într-o adevărată bancă climatică.