Am auzit, dar am ignorat.

M-am gândit că asta se va întâmpla, însă am ignorat din nou.

Am văzut ce se întâmplă la cei doi Poli, dar oricum nimeni nu locuiește acolo, așa că nu m-am stresat cu asta.  

Am auzit ce se întâmplă pe vreo insulă îndepărtată, dar parcă totuși e prea departe de mine ca să-mi pese. 

Dar acum, toate aceste lucruri încep să se petreacă prea aproape de mine.

În felul acesta am reacționat mulți dintre noi la schimbările climatice din ultimii ani, până am început să simțim impactul lor. E februarie și sunt 18 grade.

Încălzirea globală și creșterea temperaturilor nu mai au limite. În 2021, au avut loc  evenimente meteorologice extreme, la nivel global, în aproape fiecare lună a anului. Imaginile de mai jos reprezintă o arhivă vizuală, care demonstrează impactul și luptele cu care se confruntă milioane de oameni, în 2021. De la furtuni de zăpadă la inundații fulgerătoare, aceste evenimente meteorologice extreme demonstrează că nimeni nu este în siguranță și nicio economie nu este în stabilă pe parcursul unei urgențe climatice.

Este Cod Roșu pentru umanitate. Schimbările climatice nu mai pot fi ignorate sau negate; ne aflăm într-un moment crucial al istoriei. Supraviețuirea noastră ca specie depinde în mare măsură de ceea ce facem începând de astăzi. Acțiunile individuale contează, dar împreună putem realiza mai mult, mai ales dacă guvernele abordează criza climatică prin decarbonarea economiilor și tranziția către energia regenerabilă, mai curată.

Acum, mai mult ca oricând, trebuie să ne facem ascultate vocile și să tragem la răspundere guvernele și companiile de combustibili fosili. Alătură-te și tu!

Vortex Polar

Vortexul polar din jurul Polului Nord este fenomenul responsabil de valurile neobişnuitele de ger din ultima perioadă, care au condus la temperaturi extrem de scăzute în locuri unde, de obicei, venirea iernii însemna doar necesitatea de a-ţi pune o jachetă când ieşeai afară, pe stradă.

Un val record de temperaturi scăzute și zăpadă abundentă a afectat capitala Spaniei,  Madrid, care nu a mai experimentat un astfel de fenomen din 1917. O lună mai târziu, statul Texas (SUA) a fost lovit de un puternic vortex polar cu un record de temperaturi scăzute, care au întrerupt furnizarea de electricitate și au afectat sistemul de alimentare cu apă, lăsând milioane de oameni în frig.

Snow Hits Madrid As Temperatures Plummet In Spain. © Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images
Vortex polar. Oamenii merg pe zăpadă în Piața Puerta del Sol, în timpul ninsorii abundente, pe 9 ianuarie 2021, în Madrid, Spania. © Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Ciclon în Africa

Ciclonul Eloise, al treilea ciclon care a lovit coasta Mozambicanului din 2019, a afectat mai mult de 250.000 de oameni, strămutând cel puțin 18.000 și distrugând școli, drumuri și alte infrastructuri vitale. Acesta a produs cel puțin 27 de morți și pagube, în Madagascar, Mozambic, Zimbabwe, Botswana și Africa de Sud.

O imagine surprinsă într-o înregistrare a AFP TV, ce surprinde stâlpi căzuți pe o stradă a orașului-port Beira, pe 24 ianuarie 2021, după ce ciclonul tropical Eloise a lovit statul Mozambic. © AFPTV/AFP, prin intermediul site-ului Getty Images

 

Furtună de nisip în China

În 2021 Beijingul a fost lovit de cea mai mare furtună de nisip din ultimii zece ani. Orașul a fost învăluit de o ceață galbenă, în principal din cauza arderii combustibililor fosili. Pentru a proteja oamenii să nu respire acest aer toxic, guvernele trebuie să ia măsuri imediate pentru a elimina treptat combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, petrolul și gazul, și a readuce albastrul cerului.

Sandstorm in Beijing. © Yan Tu / Greenpeace
O ceață galbenă acoperă orașul Beijing, la ora 8 dimineața. Imagine observată dintr-o clădire rezidențială.  © Yan Tu / Greenpeace

Inundații în Australia

Ploi torenţiale şi inundaţii fulgerătoare au măturat New South Wales, Australia. Aceste inundații au distrus proprietăți, au închis școli și au lăsat mulți oameni izolați și fără acces la servicii esențiale, precum spitalele. 

Devastating Floods in NSW, Australia. © Dean Sewell
Ploi torenţiale şi inundaţii fulgerătoare mătură New South Wales, Australia. © Dean Sewell

Incendii de pădure în zona mediteraneană

Turcia a fost afectată de cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Mii de oameni s-au luptat cu aproape 100 de incendii separate, în orașe și sate de pe coastele Mărilor Mediterane și Egee. Flăcările au fost alimentate de temperaturile ridicate din vară și de condiții atmosferice agravate de schimbările climatice. Evenimente similare au fost raportate în Grecia, Liban, Maroc și Israel.

 

A firefighting helicopter drops water on a wildfire on August 2, 2021 near Marmaris, Turkey.
Un elicopter de stingere a incendiilor aruncă apă, într-un incendiu de pe 2 august 2021, lângă Marmaris. Incendiile care au afectat Turcia din 28 iulie au distrus zone uriașe de păduri virgine și au forțat evacuarea turiștilor panicați din hotelurile de pe litoral. © YASIN AKGUL/AFP, prin intermediul site-ului Getty Images

Europa a suferit inundații catastrofale

Peste 100 de oameni au murit în urma inundațiilor care au devastat diverse părți ale Europei. Localități din Germania, Austria, Olanda, Luxemburg, Belgia și Franța au fost grav afectate.

Heavy Rain in North Rhine-Westphalia, Germany. © David Young / Greenpeace
Ploaie abundentă în Erkrath, lângă Düsseldorf, unde în timpul nopții căzuseră ploi extrem de abundente, ce au inundat străzile și beciurile. © David Young / Greenpeace

Inundații în ASIA

Inundații fulgerătoare au continuat să facă ravagii în Asia. În urma acestora au fost surprinse imagini dramatice din China, cu oamenii blocați în trenuri de metrou inundate. Au fost, de asemenea, înregistrate inundații majore în Japonia, Indonezia și India, care au strămutat milioane de oameni.

Mud and debris at the scene of a landslide following days of heavy rain in Atami in Shizuoka Prefecture, Japan © Charly Triballeau/AFP/Getty Images
Noroi și moloz în urma unei alunecări de teren, după zile de ploaie abundentă, în Atami, din prefectura Shizuoka, Japonia, pe 3 iulie 2021. © Charly Triballeau/AFP/Getty Images  

Monitorizarea incendiilor în Amazon 

În fiecare an, Greenpeace Brazilia zboară deasupra pădurii amazoniene pentru a monitoriza defrișările și incendiile forestiere. În perioada 12-14 septembrie 2021 au fost efectuate zboruri deasupra unor zone unde fuseseră emise avertismente de incendiu, cu ajutorul sistemelor Deter (Real-Time Deforestation Detection System) și Prodes (Brazilian Amazon Satellite Monitoring Project), pe lângă puncte de căldură semnalate de Inpe (Institutul Național de Cercetare Spațială), în regiunile Amazonas, Rondônia, Mato Grosso și Pará.

Fire Monitoring in the Amazon in September, 2021. © Victor Moriyama / Greenpeace
Zona arsă în Apuí, regiunea Amazonas. În fiecare an, Greenpeace Brazilia survolează deasupra Amazonului pentru a monitoriza defrișările și incendiile forestiere. © Victor Moriyama / Greenpeace

Incendii forestiere în Argentina

Incendii ale pădurilor au ars 30.000 de hectare în Patagonia, Argentina. Temperaturile ridicate au fost cauzate de schimbărilor climatice: vântul întețit a contribuit la răspândirea rapidă a focului – acesta este un model observat în mai multe părți ale lumii.

Rio Negro and Chubut Forest Fires, Argentina. © Pablo Wegrzyn / Greenpeace
Incendiile forestiere au ars 30.000 de hectare în Patagonia, în provinciile Río Negro și Chubut (Argentina). © Pablo Wegrzyn / Greenpeace

Incendii și secetă în California

Incendiile de vegetație au cuprins din nou California, SUA, un stat care se confruntă atât cu seceta, cât și cu valuri de căldură care pun viețile oamenilor în pericol. Fumul de la incendiile din vest a fost vizibil și a scăzut calitatea aerului, în întreaga țară, până în New York City.

Peste 11,2 milioane de oameni din California sunt expuși unui risc crescut de incendii. Până în 2050, se estimează că California va avea mai mult de 140 de zile pe an cu risc ridicat de incendiu.

Record Wildfires and Worsening Drought Conditions in California. © David McNew / Greenpeace
Pompierii luptă împotriva focului, în încercarea de a salva cabanele de lângă Shirley Meadow, pe măsură ce incendiul avansează, pe fondul schimărilor climatice și a secetei. © David McNew / Greenpeace

Incendii ale pădurilor Rusiei

La începutul acestui an, incendiile s-au răspândit și în estul Rusiei, regiunea Yakutia din Siberia fiind cea mai puternic afectată. Incendiile care lovesc Siberia au fost atât de extreme încât fumul de la acestea s-a îndreptat spre Polul Nord.

Rusia s-a confruntat cu condiții meteorologice anormal de uscate și încălzire a temperaturii, care au cauzat extinderea incendiilor într-un ritm alarmant. Personalul Greenpeace Rusia și-a unit forțele cu pompierii voluntari, autoritățile locale și locuitorii pentru a opri incendiile.

Ca parte a echipei mixte de pompieri voluntari, gardieni ai parcului național și personalului Ministerului de Resurse Naturale, pompierii Greenpeace au încercat să stingă unul dintre incendiile din Parcul Național „Lenskije Stolby”. © Julia Petrenko / Greenpeace

Tornadă în SUA

Fie că este vorba de creșterea nivelului mării din cauza inundațiilor sau de încălzirea temperaturii oceanelor, care conduc la vânturi și ploi mai puternice, sau tornade, conexiunile științifice dintre schimbările climatice și evenimentele meteorologice extreme sunt clare.

Cel puțin 88 de persoane au fost ucise de o tornadă care a distrus un azil de bătrâni din Arkansas, făcând ravagii și în alte părți ale statelor americane Tennessee, Illinois și Missouri.

Daune provocate de tornade, în Mayfield, Kentucky. © Ron Alvey / Greenpeace