În ultimele zile am primit foarte multe întrebări despre canalul Bâstroe. Mulți români sunt indignați de acțiunile de dragare de pe canalul administrat de autoritățile ucrainene și caută să înțeleagă care este potențialul impact de mediu asupra rezervației biosferei Delta Dunării.
Dezbaterile despre lărgirea și adâncirea canalului Bâstroe pentru navigație au loc de 20 de ani, timp în care autoritatea responsabilă din partea României, anume Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), nu a reușit încă să facă un studiu de impact. În lipsa acestui studiu științific, realizat de biologi, experți hidrologi și cu echipamente speciale de măsurare, nu putem decât să ne îngrijorăm, alarmăm și indignăm pe baza unor zvonuri și postări inflamate pe rețelele de socializare.
Știm de la oamenii care trăiesc în Deltă și care o cunosc cel mai bine de unele consecințe directe în ceea ce privește reducerea debitului de apă și colmatarea unor canale, însă e nevoie de o analiză științifică pentru a indica impactul real al lucrărilor asupra ecosistemelor fragile. E important pentru conservarea biodiversității ca această evaluare a situației să fie făcută urgent!
Este, într-adevăr, o lucrare de mentenanță sau autoritățile ucrainene au dragat la o adâncime mai mare decât cea agreată, cu scopul de a permite accesul unor nave cu capacitate crescută de transport?
Nu putem permite în nicio situație sacrificarea biodiversității, așa că iată ce avem de făcut:
Trebuie să cerem Ministerului Mediului și ARBDD să finanțeze rapid și să demareze o cercetare serioasă despre starea Deltei Dunării și a factorilor antropici care pun în pericol biodiversitatea ei. Autoritățile sunt restante de prea mult timp cu această analiză!
Până la finalizarea studiilor, cerem autorităților ucrainene un moratoriu asupra lucrărilor de întreținere sau adâncire a canalului!
Administrația Fluvială a Dunării de Jos trebuie să clarifice cât mai urgent dacă lucrările recente de pe Canalul Bâstroe sunt legale, dacă sunt respectate tratatele internaționale agreate pe acest subiect.
Iar dacă tot vorbim despre Delta Dunării, suntem datori să ne uităm cu atenție la mecanismele sistemice de distrugere a biodiversității de acolo, atât de partea română, cât și de cea ucraineană: construcții în zone de conservare pe grinduri, turism făcut în viteză pe bărci cu motor, poluante și zgomotoase, braconaj, lipsa unui management eficient al deșeurilor.
Discuţie
Ce este cu adevarat alarmant si ingrijorator este modul vostru de a raspunde la o problema cu o imprtanta atat de mare cum este agresarea Deltei Dunarii. Cum ati reusit prin acest comunicat sa nu cumva sa suparati partea Ucrainiana, cum ati reusit intrun mod extraordinar de frumos sa trageti un pic de vina si partea romana. In cazuri muult mai putin serioase va legati cu lanturiile de diferite obiective, ocupati orase si va bateati cu politia (vezi acctiuniile recente din Germania cu prezenta domnisoarei Greta), dar in cazul acesta......maxima precautie, si grija. Fabulos. Bravo. Pelicanul, egreta, sturionul si alte multe vietuitoare precum si forme de relief unice, plante, insecte vor astepta cu mare grija sa puteti voi GREENPEACE sa se intocmeasca un studiu si dupa ce ucrainienii au sapat inca vre-o 5, 6 metrii sa vedeti voi impactul asupra lor. In numele lor va urez asteptare cat mai comoda.
Or să facă niște simpozioane, la care jumatea organizatoare va invita cealaltă jumătate, participantă, vor da câteva pase și vor "trage un semnal de alarmă"..... Mut.
Până acum nu am văzut încă, activiști Grenpeace care să se lege cu lanțuri lângă coloniile de pelicani sau pe traseele de migrație a peștilor. Nicio presiune pe corupții de la ARBD sau de la instituțiile.din Tulcea. Problema a rămas strict națională, cu toate că Delta Dunării este obiectiv internațional.
Si nici nu vom vedea. Baietii s-au "aliniat" Au trebuit impinsi de la spate pt articolul de mai sus in care o scalda "nu exista studiu de impact". "Gandacul calator" si pasajele pt ursi erau o chestie majora. Delta nu-i interesanta/importanta.
* erau chestii majore. Scuze
Implicarea autorităților ,,competente,, este inexistentă. De la an la an, situația în Deltă se agravează. TREBUIE TRASI LA RASPUNDERE CEI CARE AU IN FISA POSTULUI SA PROTEJEZE DELTA SI NU O FAC. Ca turist al Deltei de mai mult de 20 ani, pot afirma cu tristețe că este VIZIBIL faptul că se distruge întreg habitatul, ignoranța atingând nivelul maxim.
Romania trebuie protejata din toate punctele de vedere . Suntem impotriva taierilor ilegale a padurilor din Romania . Ceea ce se intampla acum in Delta Dunari , inclusiv toate abuzurile ilegale tot ce inseamna flora , fauna , etc... Impreuna reusim.