Pădurile acoperă aproximativ 40% din suprafața Europei, formând întinderi verzi și pline de vegetație. Cu toate acestea, descoperim o realitate tragică a stării lor atunci când săpăm mai adânc în statistici.
Iată cinci lucruri pe care probabil nu le știai despre situația pădurilor europene:
(Bio)Diversitatea este în pericol
Un procent majoritar de 75% din pădurile din Europa găzduiesc arbori de vârste similare. În plus, aproape o treime din pădurile din UE sunt formate dintr-un singur tip de arbore, în principal conifere. Această uniformitate, determinată de practicile industriale intensive de gestionare a pădurilor, reprezintă o amenințare serioasă la adresa diversității naturale a acestor ecosisteme.
Ne pierdem cei mai înalți și importanți arbori
Mai mult de jumătate dintre arborii nativi din Europa – cei care nu există nicăieri altundeva pe pământ, cum ar fi iconicul castan sălbatic, frasinul european și scoruşul de munte – sunt amenințați cu dispariția. În același timp, pierdem cele mai înalte păduri din Europa. Pădurile gestionate masiv de către om, cu puține specii de arbori, de obicei cu creștere rapidă, și cu vârstă uniformă, înlocuiesc pădurile naturale diverse și valoroase din punct de vedere ecologic, care prosperau cândva pe continent, având un impact puternic asupra biodiversității locale.
Pădurile devin tot mai vulnerabile
Practicile de silvicultură industrială au afectat semnificativ complexitatea pădurilor europene, având un impact asupra diversității plantelor și animalelor. Această lipsă de diversitate slăbește rezistența pădurilor, ceea ce face ca peste 60% dintre arbori să fie amenințați de incendii, dăunători și furtuni. Rata de mortalitate a coronamentului arborilor s-a dublat de la sfârșitul secolului XX. Pădurile cu specii de arbori, vârste și stadii de creștere diverse sunt mai rezistente în fața crizei climatice și a perturbărilor, stocând mai mult carbon și furnizând resurse esențiale precum lemnul. În plus, aceste păduri diverse joacă un rol vital în purificarea aerului, filtrarea apei, controlul inundațiilor, prevenirea eroziunii și conservarea biodiversității.
Am pierdut deja 97% din pădurile virgine din Europa
Pădurile virgine și cvasivirgine, cu valoare naturală ridicată reprezintă unul dintre cele mai bogate ecosisteme forestiere. Aceste păduri joacă un rol crucial în menținerea bunăstării ecosistemelor planetei noastre, servind ca o barieră de protecție împotriva consecințelor crizei climatice și a naturii. Din nefericire, pădurile seculare din UE care au o suprafață limitată, sunt rare, existând doar în bucăți fragmentate și reprezintă mai puțin de 3% din suprafața totală a pădurilor din UE.
Împreună, acțiunile noastre au puterea de a schimba
Ești de acord cu faptul că starea actuală a pădurilor din Europa necesită acțiuni urgente și decisive? Avem nevoie de aer curat pentru a respira, de apă pentru a bea și de o mai mare rezistență la fenomene meteorologice extreme! Legislațiile proaste și întârziate din țările europene ne pun în pericol bunăstarea și biodiversitatea. Factorii de decizie europeni trebuie să își ia în serios responsabilitatea de a proteja și de a reface pădurile Europei. Pentru început, avem nevoie de o protecție strictă de cel puțin 10% a Carpaților, care să includă pădurilor virgine și semivirgine.
Chiar în timp ce citești aceste rânduri, pădurile carpatice sunt distruse într-un ritm amețitor. În fiecare oră dispare o suprafață echivalentă cu cinci terenuri de fotbal.
Semnează și tu pentru protejarea acestor păduri: https://suport.greenpeace.ro/salvamcarpatii