Lecția din Pocreaca

O demonstrație de implicare civică de la elevii unei școli generale

Articol principal - mai 23, 2018
La finalul anului trecut, patru școli din comuna Schitu-Duca au rămas fără copaci. La ordinul primarului, arborii din curțile școlilor au fost tăiați sub pretextul efectuării unor lucrări de renovare. Timp de două zile, elevii s-au opus tăierilor.

Erau sute de copaci vechi, de zeci de ani, și pomi fructiferi din ale căror roade s-au hrănit generații întregi de copii. Așa că atunci când elevii din satul Slobozia s-au trezit cu drujbarii punând la pământ copacii la umbra cărora își desfășurau vara orele de științe ale naturii, s-au revoltat.

Sub atenta supraveghere a învățătorului lor, Didel Cumpănă, copiii s-au opus tăierii ilegale a copacilor timp de două zile. În cele din urmă, drujbarii au plecat. Dar povestea nu este neapărat una cu happy-end: peste weekend au venit alți mânuitori de drujbe, care au ras chiar și copacii ce nu stăteau în calea renovărilor.

Învățătorul Didel Cumpănă, născut în Pocreaca, unul din satele comunei Schitu-Duca, un om atașat de meleagurile natale, cu respect pentru natură și drag pentru elevii lui, a mers mai departe, sesizând tăierile ilegale autorităților abilitate. Au rezultat amenzi în valoare de 50.000 lei, plătite din banii contribuabililor, și o anchetă care este în desfășurare.

În prezent, în comuna Schitu-Duca, la presiunile comunității, au început lucrările de plantare. Cu toate acestea, elevii domnului Didel nu au fost păcăliți: ei știu exact câți zeci de ani va dura până când acești copaci vor adăposti la umbra lor alte lecții de științe ale naturii.

 

Subiecte