Začenja se nova dekada. Naj bo ta tudi v znamenju opuščanja slabih in uvajanja dobrih navad. Zato delimo 5 zelenih zaobljub, s katerimi lahko prerojeno skočimo v 2020.

1. Aktivno zavračaj plastiko za enkratno uporabo 

Vsako minuto vsakega dne, vse dni v letu, v naših oceanih pristane za en smetarski tovornjak plastike. Ne glede na številne debate o prekomerni količini proizvodnje in uporabe plastike v zadnjih letih, ta še vedno preplavlja naš planet. Reciklira pa se jo le nekaj procentov! 

👉 Kaj lahko storiš? Odloči se za uporabo trajnih vrečk, odpovej se plastičnemu priboru, slamicam in kozarčkom za kavo na poti, svojo že obstoječo embalažo pa ponovno napolni. Z nami pa zahtevaj, da porabo plastične embalaže končno zmanjšajo tudi podjetja

2. Upočasni hitro modo

Moda je takoj za naftno industrijo drugi največji onesnaževalec na svetu. Dobrih 60 % vseh oblačil je s predelavo surove nafte proizvedenih iz poliestra, ki za razgradnjo potrebuje več kot 200 let in je glavni krivec, da se z mikroplastiko dušijo živali v oceanih. Da o količini nekajkrat nošenih in zavrženih oblačil sploh ne govorimo …

👉  Oblačila nakupuj skrbno. Kupi samo tisto, kar res potrebuješ, izmenjaj jih s prijatelji, pobrskaj med številnimi prikupnimi trgovinicami z oblačili iz druge roke in nameni pozornost tudi temu, iz katerega materiala so tvoja oblačila narejena. In ne pozabi; odpadli gumb lahko prišiješ nazaj, s pokvarjeno zadrgo pa ti lahko pomaga krojač.

3. Naj bo na krožniku čim več rastlinske hrane

Odmevna raziskava v reviji Science navaja, da bi brez porabe mesa in mlečnih izdelkov svetovno uporabo kmetijskih zemljišč lahko zmanjšali za več kot 75 % in še vedno nahranili svet. Izguba divjih območji zaradi kmetijstva je namreč glavni vzrok množičnega izumrtja prosto živečih živali.

👉  Zato v novem letu pobrskaj za novimi veganskimi recepti, pridelaj ter nakupuj čim več sezonske hrane in zavračaj korporacije, ki za ceno človeške požrešnosti ogrožajo življenja živali.

4. Zmanjšaj letenje in potuj po slikovitih poteh

Glede na to, da se je letos med ljudmi širila fraza »flight shame« (slo. osramočenost zaradi letenja), smo presenečeni ugotovili, da se CO2 emisije letalskih prevoznikov povečujejo do kar 70 % hitreje, kot so napovedovali! 

👉  A če ne letimo, še ne pomeni, da ne moremo potovati. Pridružimo se kampanji Leto brez leta in se zaobljubimo, da v 2020 ne bomo leteli. Izogibanje letenju je eden izmed najučinkovitejših načinov, s katerim lahko kot posamezniki znižamo svoj ogljični odtis, hkrati pa z vlakov ali avtobusom sproščujoče uživamo v razgledih in nekatere znamenitosti doživimo kar po poti.

5. Manj z avtom, več s kolesom ali peš!

Promet je največji vir izpustov toplogrednih plinov v Sloveniji, število registriranih avtomobilov v Sloveniji pa je v lanskem letu povečalo kar za dobrih 103.000!

👉  Namesto, da stojiš v prometu in vsakodnevno prispevaš k prometnim izpustom, raje premisli, kdaj ti je uporaba lastnega avtomobila smiselna, preveri javne potniške povezave ali pa se v avtu pridruži drugim. V mestih pa ne pozabi tudi na kolo in se zanesi kar na lastne podplate.

V letu 2020 ti tako želimo, da bo prihajajoča dekada polna zelenih navad in da bomo skupaj še naprej spreminjali svet na bolje. Hvala, ker si z nami!💚