Onesnažen zrak škoduje številnim ljudem po vsem svetu. Mnogi izmed nas vdihujemo zrak, ki škoduje skoraj vsem organom v našem telesu

Kar je še huje, eden izmed glavnih vzrokov onesnaženega zraka – kurjenje fosilnih goriv – povzroča tudi podnebne spremembe, ki ogrožajo nas vse, saj segrevajo planet od katerega smo odvisni.    

Onesnaženost zraka je res kritična, vendar gre za krizo, ki jo lahko rešimo – in ljudje iz celega sveta jo že rešujejo! Reševanje izgleda takole.

1. Premog 

Pastirica nadzoruje svojo čredo ovc, ki se pase blizu elektrarne na premog v mestu Jepara, v osrednji Javi, Indonezija. ©Kemal Jufri / Greenpeace

Kurjenje vseh fosilnih goriv je slabo izmed vseh je najslabši premog. Ob njegovem kurjenju se sprošča več ogljikovega dioksida (CO2) na enoto energije kot pri katerem koli olju ali plinu – kar pomeni, da naš planet segreva najhitreje. 

Premog je tudi strupen. Njegovo kurjenje sprošča elemente kot sta živo srebro in arzen ter nano delce, ki prispevajo k onesnaženosti zraka. Ko vdihujemo te saje, le-te škodujejo našemu srcu in pljučem ter povišajo tveganja za infarkt in kap. 

Ampak najhujše pri premogu je dejstvo, kako zelo razširjen je. Zagotavlja kar več kot tretjino svetovno proizvedene elektrike. 

To je več kot kateri koli drugi vir! Te elektrarne vplivajo na kvaliteto zraka stotine kilometrov oddaljenega od njih – večinoma se nahajajo v osrčju mest – in tako več milijonov ljudi nikoli ne dobi predaha od onesnaženja, ki ga te elektrarne povzročajo. 

Nujno moramo prenehati s kurjenjem premoga in začeti našo energijo pridobivati iz čistih virov kot so naprimer veter, sonce in plimovanje. 

Nekatere države so že začele. V letu 2019 so zabeležili največji padec pri proizvajanju energije pridobljene s premogom!

Ampak vse države na svetu morajo ukrepati veliko hitreje pri zavzemanju za obnovljivo energijo. Greenpeace International je celo izdelal načrt kako se tega lotiti.

2. Avtomobili

Protest at Angela Merkel's Visit at the IAA in Frankfurt. © Greenpeace
Greenpeace in ostali aktivisti na IAA (Mednarodni avtomobilski sejem) med obiskom nemške kanclerke Angele Merkel (CDU) protestirajo proti avtomobilom na bencin in dizel, ki so okolju neprijazni. ©Greenpeace © Greenpeace

Večina avtomobilov poganja nafta – v obliki bencina in dizla. In prav tako kot kurjenje premoga, tudi kurjenje nafte povzroča veliko škodo našemu okolju. Avtomobili na bencin in dizel proizvajajo CO2 in druge pline, ki segrevajo naš planet. Poleg drugih umazanij, ti avtomobili proizvajajo tudi izpušne pline, ki vsebujejo dušikov dioksid (NO2), kateri je še en onesnaževalec škodljiv našemu zdravju. 

Ampak obstajajo drugi način kako lahko potujemo in pustimo avtomobile za nami. 

Mesta po svetu se prebujajo in spoznavajo koristi potovanj brez avtomobilov. Od con za pešce ter primerne infrastrukture javnega prometa do obsežnega in dostopnega javnega prevoza, obstaja veliko načinov s katerimi nam lahko mesta pomagajo, da se večkrat odločimo za potovanje brez avtomobilov. Prednosti je veliko – od več prostora in čistejšega zraka do bolj aktivnega in zdravega prebivalstva.

O tistih potovanjih, ki jih ne moremo opraviti brez avtomobila, pa bi morali razmišljati popolnoma drugače. Rajši kot avtomobile ne bencin in dizel, bi morali uporabljati avtomobile na elektriko. Električni avtomobili so v osnovi brez emisij – sami avtomobili ne proizvajajo nikakršnih izpušnih plinov. Skoraj vse njihove emisije prihajajo od njihove proizvodnje in produkcije elektrike, ki jih napaja. Če je ta elektrika obnovljiva so te emisije praktično neobstojne. In celo v premogovno obsežni (torej ogljikovo intenzivni) mreži kot je npr. Poljska, gre še vedno za izrazito zmanjšanje emisij v primerjavi s tradicionalnimi avtomobili. Zmanjševanje onesnaževanja se še pomnoži, če se izdeluje manjše avtomobile – tako porabijo manj energije za izdelavo in premikanje – in takšni, ki so primerni za t.i. car-sharing in ne za zasebno lastništvo, kar pomeni, da se vsi lahko znajdemo z manjšim številom avtomobilov. 

3. Skupnost

Break Free Activity in Taiwan. © Ai-Ju Wang / Greenpeace
Break Free prostovoljci, ki so oblečeni kot “Rosie the Riveter”, zahtevajo čist zrak v mestu Taichung, v Tajvanu. Ena izmed največjih elektrarn na premog na svetu je prisotna v tem mestu s 275 milijonov prebivalcev in ogroža zdravje žensk in otrok v osrednjem Tajvanu. Zahteva po strogem nadzoru kvalitete zraka in prenehanju kurjenja premoga narašča ter postaja ena izmed glavnih lokalnih okoljskih problemov. © Ai-Ju Wang / Greenpeace

Onesnaženosti zraka smo lahko kos, če sodelujemo. Vse rešitve naštete tu, se že izvajajo po celem svetu, zato ker so se ljudje združili in jih zahtevali. 

Skrbi zaradi onesnaženosti zraka so naprimer povzročile, da so v mestu Shenzhen, na Kitajskem, popolnoma elektrificirali svoje avtobuse. Starši v Belgiji so se mobilizirali zato, ker je bil zrak v šolah umazan. Trenutno Bruselj, glavno mesto Belgije, želi do leta 2030 popolnoma prepovedati uporabo avtomobilov na bencin in dizel ter investira v javni prevoz in kolesarsko infrastrukturo. Vsepovsod po svetu zaskrbljenost zaradi vplivov premoga na podnebje povzroča, da vlade iščejo nove načine pridobivanja energije – Turčija je zaprla pet elektrarn na premog zgolj v letu 2020! 

Rešitev za onesnažen zrak smo mi; sem to jaz in si to ti, ko skupaj ukrepava. Začneš lahko takoj, prav tukaj

Andrew Tobert je vodja dela z digitalnimi mediji pri kampanji Clean Air Now (Čisti zrak zdaj) pri Greenpeace Belgija.