Z uporabo podatkov Global Fishing Watch in preiskavo velikega števila drugih virov, ki nadzorujejo pomorstvo, je Greenpeace zbral podatke o 416 plovilih z zamrzovalniki, ki delujejo na odprtih morjih. Način na katerega ta plovila delujejo predstavlja nevarnost za vse življenje v morjih, saj omogočajo neprijavljen in nereguliran ribolov, hkrati pa krši tudi človekove pravice njihovih zaposlenih.

Ta ogromna flota se skriva za kompleksno lastniško strukturo in ”zastavami ugodnosti” (FOC), ki lastnikom znižujejo odgovornost in jih opravičujejo transparentnosti. Prvič v zgodovini Greenpeace razkriva sumljiv sistem in razširjenost te prakse po svetu.

Vse države, kjer je dovoljeno, da takšna plovila delujejo, posredno podpirajo nereguliran ribolov in kršitve človekovih pravic.

V letu 2019 je bila s takim delovanjem najbolj učinkovita flota ladji v lasti ali pod kontrolo grškega ladijskega magnata Thanasisa Laskaridisa. Za več njegovih plovil je znano, da ogrožajo okolje in uporabljajo ”zastave ugodnosti”, da lahko delujejo po nižjih okoljskih, delavskih in varnostnih standardih.

Tudi na Antarktiki, ki je znana kot območje, kjer je ribištvo pod dobrim nadzorom, takšna plovila z znanimi kršitvami na področju varovanja zdravja in varnosti zaposlenih redno plujejo. Dokazi pa kažejo tudi na to, da imajo na krovu nelegalno ujete ribe.

Greenpeace poziva pristojne organe na Antarktiki in povsod po svetu, da preprečijo nadaljnje okoljske kršitve in kršitve človekovih pravic, ki jih izvajajo flote teh plovil.

Greenpeace opozarja na prisotne luknje v zakonodaji, ki omogočajo zlorabo na območjih odprtih morij in poziva Združene narode k sprejetju močnega Globalnega sporazuma o oceanih, ki bi lahko omogočil bolj celovit pristop k upravljanju z morji. Pridruži se nam tudi ti:

Več o raziskavi si v angleškem jeziku lahko preberete tu: Fishy business.

Aktivisti Greenpeacea vračajo odvržen blažilnik ribiški ladji, ki pluje pod “zastavo ugodnosti”. (c) Andrew McConnell / Greenpeace.
Reef and Tropical Fish in Honiara. © Greenpeace / Paul Hilton
Zaščitimo oceane

Svetovne vlade pozivamo k sprejetju sporazuma o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) – pridruži se gibanju za zaščito oceanov.

Pridruži se ×