Danes, na dan svetovnih oceanov, omogočamo prost dostop do dokumentarnega filma “Zatočišče”, z enim samim namenom – da ozavestimo, kakšno prihodnost si želimo.

Trenutno mnogi med nami preživljajo izjemno burno obdobje. Medtem ko pozivamo k ukrepom in k pravičnosti za najranljivejše v naših družbah ter iščemo načine, kako bomo obnovili naše gospodarstvo, moramo razmišljati tudi, kako bomo vstopili v naslednjo fazo človeške zgodovine. Ob svetovnem dnevu oceanov je nekaj jasno: naš planet se ne more vrniti nazaj v ustaljene tirnice.

Green Turtle at Raja Ampat in West Papua. © Awaludinnoer / Greenpeace
Želva. Morje Raja Ampat, Zahodna Papua. © Awaludinnoer / Greenpeace

Hitrost s katerim se človeštvo spopada z reševanjem nujnih eksistencialnih groženj, nam lahko predstavlja žarek upanja, da lahko skupaj naredimo potrebne korake za zaščito oceanov, gozdov in podnebja – podpornih sistemov našega planeta – za bodoče generacije.

Oceani zagotavljajo polovico svetovnega kisika ter življenjsko potrebno hrano za milijarde ljudi. Naši oceani in morja absorbirajo emisije, ki uničujejo podnebje in na ta način pomagajo upočasniti podnebni zlom. Zdaj, bolj kot kadarkoli, jih ogrožajo različne človeške dejavnosti, kot so podnebna kriza, industrijski ribolov, plastično onesnaževanje in globokomorsko rudarjenje. Vendar je globalni plan zaščite oceanov že v teku: sprejeti moramo zgodovinski Sporazum o svetovnih oceanih pri Organizaciji Združenih Narodov in združiti najmanj tretjino svetovnih morij v zaščitene morske rezervate.  

Zaradi tega smo se nedavno pridružili misiji organizacije Greenpeace, da bi vzpostavili največje zaščiteno območje na Zemlji: Antarktični morski rezervat. To je bilo epsko potovanje do ene zadnjih velikih divjin na planetu. Skupaj z znanstveniki in aktivisti smo bili priče čudesom zamrznjenega sveta, ki ga moramo nujno ohraniti. Videli smo kako pohlep in industrijske sile ogrožajo celo najmanjše oblike življenja, kot so rakci krili, osnova prehranjevalne verige na Antarktiki in kako uničenje oceanskega ekosistema vpiva na vse nas.    

Danes, na svetovni dan oceanov, vas vabimo, da se nam pridružite na tej poti. Naš film Zatočišče je zgodba tega boja za boljši planet za vse nas: zgodba o upanju in o navdihujočih znanstvenikih ter aktivistih – navadnih ljudeh – ki posvečajo svoja življenja zaščiti narave. Znajti se na Antarktiki, obkroženi z ogromnimi ledenimi gorami in kiti, ki so plavali skozi kristalno vodo, je bila častna in ponižna izkušnja. Bolj kot da ljudje vidijo, si želimo, da bi ljudje začutili, kar smo mi čutili v teh trenutkih: da začutijo, kaj je na kocki, če nam ne uspe zaščititi našega planeta.

Vemo, kako močni smo, ko stopimo skupaj, da se slišijo naši glasovi. Skupaj lahko organiziramo resnično globalni odziv na podnebno krizo in tako izgradimo boljši svet, namesto da se vrnemo v stare tirnice. Tako bomo zaščitili naše svetovne oceane, od katerih smo odvisni vsi. V ključnih trenutkih, smo zagotovo močnejši skupaj.

Čeprav smo še vedno priča mnogim omejitvam, se imamo vseeno možnost povezati med seboj, utrditi svoje korenine v naravnem svetu ter od svojih voditeljev zahtevati, da zaščitijo naš planet za prihodnje generacije. Že več kot 3 milijone nas poziva k sprejetju globalnega sporazuma za zaščito svetovnih oceanov. Pridružite se nam na tej poti.  Morda je to zadnja priložnost za naše oceane: omogočimo jim zatočišče, ki ga potrebujejo.

Reef and Tropical Fish in Honiara. © Greenpeace / Paul Hilton
Zaščitimo oceane

Svetovne vlade pozivamo k sprejetju sporazuma o svetovnih oceanih (Global Ocean Treaty) – pridruži se gibanju za zaščito oceanov.

Pridruži se ×