V zadnjih desetletjih smo zaradi priročnosti razvili navado pitja vode iz plastenk. Ta priročnost pa gre na žalost na škodo okolja in našega zdravja, saj predstavlja kar nekaj okoljskih obremenitev – med drugim onesnaževanje s toplogrednimi plini zaradi proizvodnje in prevoza plastenk ter obremenitev vodnih ekosistemov zaradi zavrženih (nerecikliranih) plastenk.

Zato smo se pri Greenpeaceu v Sloveniji povezali s strokovnjaki iz Instituta Jožef Štefan, da bi ugotovili, kakšen ogljični odtis ima plastenka za enkratno uporabo v svojem celotnem življenjskem ciklu in predlagali najboljšo alternativo za zmanjšanje izpustov.

Raziskava je pokazala to kar smo tudi sami predvidevali in k čemu že ves čas stremimo ter kar promoviramo. Predvsem kaže, da se največ izpustov zgodi v fazi pridobivanja osnovnih surovin potrebnih za izdelavo plastenke ter tudi sami fazi izdelave izdelka (plastenke), čemur lahko sledi zaključek, da se prav s tem, ko uporabljamo  flaško za večkratno uporabo, ki omogoča varno shranjevanje in higieno, izognemo največjemu deležu izpustov. Vsako zmanjšanje nepotrebnih izpustov, ki načeloma sledi spremembi življenjskih navad, pa pomaga tako pri krizi z odpadki, kot tudi pri zmanjševanju posledic podnebnih sprememb.

Več o raziskavi si lahko preberete tu:

Glavne poudarke raziskave najdete tukaj.

Celotno raziskavo najdete tukaj.

Zato se moramo, da bi kar se da čim bolj prispevali k zmanjšanju vpliva plastenk na okolje, zavzeti tudi za spremembe na organizacijski ravni (lokalna uprava, javni zavodi in restavracije) s ciljem, da bi npr. uporabnika spodbudili k pitju vode iz vodovoda ali izboljšali sistem za zbiranje prazne embalaže.

Zdaj je čas, da se kot posamezniki zavežete zmanjšanju uporabe plastike za enkratno uporabo in hkrati zahtevate sistemske spremembe: podpišite peticijo tukaj.

Plastic Waste Blown Away from Waste Landfill La Crau in France. © Wolf Wichmann / Greenpeace
Naredimo konec onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo!

Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se