Zelo dobro razumete slabosti plastike, ampak ko vaše ideje posredujete drugim, opazite, da drugi za te slabosti niso pretirano dojemljivi. “Nočem”, “Ni priročno”, “Ni higiensko”, “Nočem biti okolju prijazen/a” … Prosimo vas, ne izgubite upanja, kajti nudimo vam 5 nasvetov s katerimi bo koncept manj plastike enostavnejši za delitev ter sprejemanje in s pomočjo katerih boste lahko dosegli več sodelavcev in prepričali družino ter prijatelje, da se pridružijo tistim, ki želijo zmanjšati količino odpadne plastike!

1. Tabu: pridiganje

Zelo sovražite odpadno plastiko in z lahkoto lahko predstavite primere tega, kako škoduje okolju; ampak ko družinskim članom ali prijateljem prikazujete statistične podatke in s tem krivite njihovo uporabo plastike, bo to velikokrat doseglo nasprotni učinek od želenega in se bo obrnilo proti vam. Kljub temu, da imate odlične razloge in ostali vedo, da imate prav, nihče noče biti podvržen kritikam in obsojanju. Preden prosite druge, da prisluhnejo vašim idejam, se spomnite: ne pridigajte jim, ne pridigajte jim in ne pridigajte jim.

World Meat Free Week - Greenpeace International. © Tom Lowe / Greenpeace
Preden prosite druge, da prisluhnejo vašim idejam, se spomnite: ne pridigajte jim.

2. Dobro je narediti: s svojimi dejanji navdihujte druge

Najbolj nalezljivo je dejanje! Zakaj ne bi med tem, ko upamo, da se drugi spremenijo, prvega koraka rajši naredili skupaj! Npr. v pisarni ustanovite kotiček za recikliranje odpadkov, uporabljajte kavni filter za večkratno uporabo in ga delite s sodelavci, vse povabite, da se vam pridružijo. Za posebne praznike, kot so npr. božič in rojstni dnevi, lahko za darila podarite vrečke za hrano za ponovno uporabo, okolju prijazen pribor, nepakirane izdelke za nego in druge okolju prijazne majhne predmete, zato da lahko preko vaših dejanj vsi izkusijo prednosti neuporabe plastike! Živeti zeleno življenje pravzaprav ni težko!

3. Dobro je narediti: dovolite ljudem, da raziskujejo sami sebe 

Če druge zanimajo okoljski problemi in so celo radovedni o vašem življenjskem stilu zmanjševanja plastičnih odpadkov, je to že prvi korak na poti do uspeha! Ampak ni vam treba hiteti, da jih prepričate takoj, najprej jim lahko predlagate naj si preberejo kakšne informacije o varovanju okolja (npr. članke), pogledajo okoljevarstvene programe in dokumentarce, ipd.; naj jih pogledajo sami in jih počasi predelajo.

4. Dobro je narediti: pripravite korake za zmanjševanje količine odpadkov

Če vaše družinske člane zanima prvi korak za zmanjševanje količine odpadkov, ste že na pol poti do končnega uspeha! Ampak začetki so vedno težki, morda ne vedo kako bi začeli in na tej točki jim vi lahko svetujete z majhnimi in preprostimi koraki, načini, npr. da ne kupujejo več pijač v plastenkah, ampak namesto tega pridejo s svojimi lončki za ponovno uporabo, naj reciklirajo prazne steklenice in odpadni papir, uporabljajo nakupovalne vrečke itd., naj bodo z uporabo teh stvari zadovoljni, naj se navadijo na te preproste stvari, nato pa lahko napredujejo na uporabo izdelkov brez embalaže, zbirajo živilske odpadke, nakupujejo svežo hrano brez embalaže itd. Zmanjšajte plastični odtis korak za korakom. Težko je prepričati druge za spremembo, potrebujejo več podpore in spodbude!

Zero Waste Shop Zurich, container with food, person filling container. © Greenpeace
Trgovina brez embalaže © Greenpeace

5. Dobro je narediti: ohranite pozitivno energijo

Zemlja močno trpi in poznamo veliko srce parajočih novic ter številk, ampak nihče noče biti izpostavljen negativnim čustvom; če vašim prijateljem govorite zgolj o različnih okoljskih katastrofah, jih s tem lahko prestrašite in povzročite nasprotni učinek, saj bodo podvrženi nepričakovani krivdi in bodo posledično privzeli odnos nezanimanja za okolje. Ko drugim skušate približati zmanjševanje plastičnih odpadkov morate ostati pozitivni, se osredotočiti na rešitve za okoljske probleme in prednosti zelenega življenja za vse. Npr. če kupite kavna zrna v trgovini brez embalaže, naredite kompost iz živil zaradi katerega cvetijo vaše namizne cvetlice… Prizadevanja potrebujejo cilj. Ta cilj je upanje za boljše stanje okolja in življenja!