Want to do more?
Pridruži se ×
Shopping trolley in supermarket. © Greenpeace / Nigel Marple
Nakupovanje v supermarketih. © Greenpeace / Nigel Marple

Ste naveličanih dolgih vrst v velikih supermarketih ali trgovinah? Želite razumeti nepoznane in zapletene sestavine v hrani vaših nakupov ali v sestavi oblačil? Želite vedeti kje so bili izdelani vaši produkti in kdo jih je izdelal? Za vas imamo dobre novice: kupovanje lokalnih izdelkov reši vse zgoraj navedene probleme in pomaga pri reševanju planeta.

Kupovanje lokalnega je ključno za ponovno opredelitev potrošništva in preoblikovanje le-tega v varnejšo in boljšo prakso. Čas je, da spodbujamo lokalne, ekološke, trajnostne in odporne alternative, ki nas lahko povežejo z našimi sosedi in mesti na nov, pomenljiv način.

Tukaj je pet prednosti lokalnega nakupovanja:

  1. Manj kilometrov in posrednikov

Ko kupujete na lokalnih ali ekoloških kmetijah ali pri obrtnikih veste, da boste dobili izdelke iz rok tistih, ki so jih pridelali ali izdelali in da je vaš izdelek opravil le nekaj kilometrov dolgo pot. Pri tem sistemu proizvajalci dejansko dobijo to, kar si za svoje delo zaslužijo, brez posrednikov, pripomore pa tudi k zmanjšanju CO2 emisij: manj opravljenih poti z onesnažujočim prometom pomeni manj onesnažujočih emisij.

2. Manj nepotrebnega pakiranja

Lokalna podjetja so v primerjavi s supermarketi pokazala manj odpora do tega, da se odmaknejo od uporabe plastike za enkratno uporabo. Veliko izmed njih ponuja izdelke v velikih količinah, v embalažah za ponovno uporabo in v recikliranih ali ponovno uporabljenih papirnatih ovojih. In ne pozabite s sabo vzeti svoje vrečke iz blaga za večkratno uporabo v primeru, da trgovine ne ponujajo možnosti ekološkega pakiranja.

Ecological Produce at Farmers Market in Paris. © Peter Caton / Greenpeace
Ekološka tržnica Raspail v Parizu je ena večjih, prodajalci tu prodajajo raznoliko in kakovostno (lokalno proizvedeno) hrano. © Peter Caton / Greenpeace

3. Pomagate lokalnemu gospodarstvu in proizvajalcem

COVID pandemija je vplivala na globalno gospodarstvo, še posebej na lokalna in majhna podjetja. Sedaj je to, od koga kupujete še večjega pomena kot kdaj koli prej. Naš način porabe bo odločal o tem, v kakšnem svetu bomo živeli. Lahko ponovno aktiviramo trgovine in proizvajalce v naši soseski in kupujemo lokalno in ekološko ter tako rečemo ne velikim znamkam, supermarketom in trgovinam. Sedaj je skupnost tista, ki resnično nekaj pomeni.

4. Spoznate ljudi, ki so pridelali/izdelali vaše produkte

Kratka živilska in proizvodna veriga prav tako promovira odnos med proizvajalci in strankami, ki temelji na točnih informacijah in vezeh zaupanja. Kaj je boljšega kot to, da poznate obraz, ki prideluje zelenjavo, ki jo boste pripravili za večerjo ali nekoga, ki je zašil/a obleko, ki jo boste nosili na posebnem zmenku?

5. Kupujete bolj sveže, zdrave in pravične izdelke

Enačba je preprosta: bolj kot je izdelek lokalen, bolj bo svež, ko prispe do vaše kuhinje. Glede drugih izdelkov, kot so npr. oblačila ali okraski, boste ob lokalnem nakupu z gotovostjo vedeli, da gre za pravično trgovino: proizvajalec iz rok stranke dobi, kar si zasluži.

———————————————————————————————————————

Pred nakupom se spomnite veselja ob nakupu nečesa, kar je bilo ročno izdelano, ustvarjeno s trudom in predanostjo in zavedanjem, da pomagate lokalnemu proizvajalcu, ki je neprimerljivo z nakupom jabolka, ki je bilo pridelano na drugem koncu sveta ali z majico, ki je bila izdelana s sistemom masovne produkcije.

Ponovno opredeljevanje porabe v mestih je mogoče. Poskusite se ozreti po vašem mestu. Kupite ekološko in lokalno, izberite izdelke iz druge roke in skrbite za izdelke, da bodo imeli dolgo življenje. Podpirajte trgovine v vaši soseski in se zavedajte kilometrov, ki jih je izdelek prepotoval, da je prispel v vaš dom. In ne pozabite uporabiti vašega glasu in zahtevajte od županov mest, da prevzamejo odgovornost in zagotovijo, da občine odigrajo svojo vlogo.

Reševanje planeta je najboljša ponudba in lahko jo prejmete z odločitvijo, da boste kupovali lokalno.

Fruits and Vegetables at Market Stand in Germany. © Axel Kirchhof / Greenpeace
Trajnostno in ekološko kmetijstvo varuje tudi čebele, ki so odgovorne za rast številnih vrst zelenjave in sadja. © Axel Kirchhof / Greenpeace