26. konferenca Združenih narodov o podnebnih spremembah – COP26 – se je začela v nedeljo, 31. oktobra in bo potekala do petka, 12. novembra. Podnebna konferenca je naslednja najboljša priložnost za odločne podnebne ukrepe na globalni ravni. Na tej izjemno pomembnem srečanju v škotskem Glasgowu se bodo zbrali predstavniki vlad svetovnih držav, nevladne organizacije, podjetja, verske skupine, znanstveniki in druge skupine, med njimi bodo tudi delegacije avtohtonih ljudstev.

Podnebna konferenca poteka le nekaj mesecev po objavi najnovejšega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC). Po mnenju znanstvenikov, ki so pripravili poročilo, moramo za nujno potrebne spremembe za omejitev podnebne krize takoj, drastično in dosledno zmanjšati globalne emisije.

Podnebni vrh COP26 bo pri tem imel pomembno vlogo, zato v nadaljevanju za lažje razumevanje na kratko predstavljamo, kako se to lahko zgodi, kaj pričakujemo in zakaj bi vam moralo biti mar, kaj se zgodi.

Global Climate Demonstration in Luxembourg. © Lise Bockler / Greenpeace
Gibanje Fridays for Future (Petki za prihodnost) na protestu v Luksemburgu. © Lise Bockler / Greenpeace

Najprej, kaj je COP26?

COP26 je posebno ime letne konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki poteka od 31. oktobra do 12. novembra v škotskem Glasgowu. Podnebni pogovori so znani tudi kot COP, kar je kratica za »Conference of Parties« oz. »konferenca pogodbenic«, zaporedna številka pa označuje število let, odkar je bila leta 1995 v Berlinu organizirana prva konferenca. Leta 2020 je bil podnebni vrh zaradi pandemije bolezni Covid‑19 preložen, zato je letošnji COP 26. po vrsti.

Zakaj je to srečanje potrebno?

To srečanje je potrebno, ker je COP trenutno edini globalni forum, kjer se zberejo predstavniki z vsega sveta in razpravljajo o mednarodnih podnebnih in političnih ukrepih, povezanih z Okvirno konvencijo Združenih narodov o podnebnih spremembah oz. UNFCCC (angl. United Nations Framework Convention on Climate Change), pogodbo ZN, ki jo je v prizadevanjih za spopadanje s podnebnimi spremembami podpisalo 197 držav. Letos je nujno, da se države zavežejo k obsežnemu zmanjšanju emisij.

Letos zaradi pandemije bolezni Covid‑19 številne države ne morejo sodelovati, a v preteklosti so se podnebnih vrhov COP udeležile že skoraj vse svetovne države. Na konferenci predstavljajo svoje načrte in podpisujejo sporazume. Nekatere države prihajajo v dobri veri skupaj s predstavniki malih otoških držav, ki bi lahko še v tem stoletju izginile s svetovnih zemljevidov.

Je ta COP pomemben?

Vsak COP je drugačen, a srečanje v Glasgowu je najpomembnejša globalna podnebna konferenca po pariškem podnebnem vrhu COP leta 2015. Takrat se je večina držav končno zavezala, da bo zagotovila varno, stabilno podnebje z omejitvijo dviga globalnih temperatur na 1,5 °C. Na vrhu COP26 morajo vlade predložiti svoje načrte za zmanjšanje emisij za uresničenje tega cilja.

IPCC Report: Activists Call on the Government to Take Action in Luxembourg. © Greenpeace / Anais Hector
Po mnenju znanstvenikov, ki so pripravili zadnje IPCC poročilo, moramo za nujno potrebne spremembe za omejitev podnebne krize takoj, drastično in dosledno zmanjšati globalne emisije. © Greenpeace / Anais Hector

Čeprav so v zadnjem času številne države predstavile svoje načrte za zmanjšanje emisij in omejitev dviga temperature na manj kot 1,5 °C, so ti načrti, gledano skupaj, veliko premalo ambiciozni za uresničenje tega cilja. V nedavnem znanstvenem poročilu ZN so znanstveniki opozorili na nevarnost zelo mračne prihodnosti, če v zelo kratkem času ne sprejmemo nekaj odločnih ukrepov, in te ukrepe je treba sprejeti prav v Glasgowu. Še vedno imamo čas, če ukrepamo takoj!

Kaj na COP počne Greenpeace?

Greenpeace na podnebne vrhe COP pošilja svoje predstavnike, ker je pomembno, da na pogajanjih sodelujejo strokovnjaki, aktivisti in tisti, ki jih podnebna kriza najbolj prizadeva, ter opazujejo, sodelujejo, razkrivajo konflikte interesov in tako zagotavljajo, da jim politiki prisluhnejo.

Poleg tega Greenpeace podpira skupine in predstavnike državljanskih gibanj, kot so voditelji avtohtonih skupnosti, ki sodelujejo na konferenci. Te skupnosti so pogosto najbolj izpostavljene podnebnim vplivom, kljub temu, da so najmanj odgovorne za podnebne spremembe. Odločitve, sprejete na COP26, bodo pogosto najbolj neposredno vplivale prav nanje.

Banner Action at COP 25 in Madrid. © Pablo Blazquez / Greenpeace
Aktivisti so na parkirišče ob IFEMA centru, kjer je bilo prizorišče konference COP 25, razprostrli transparent in s tem želeli izpostaviti umazanost obstoječih politik. © Pablo Blazquez / Greenpeace

Kaj je potrebno za uspeh konference?

Greenpeace je predstavil potrebne podnebne ukrepe, za katere želimo, da jih sprejmejo na COP26:

  • Takojšnja ustavitev vseh projektov fosilnih goriv in postopna opustitev industrije fosilnih goriv;
  • določitev ambicioznih načrtov za zmanjšanje emisij, s katerimi bodo do leta 2030 emisije na globalni ravni prepolovljene;
  • zavrnitev načrtov za vzpostavitev globalnega trga za ogljične izravnave (slednje so prevara in ne delujejo) ter namesto tega določitev pravil za pravično mednarodno sodelovanje;
  • zagotovitev, da države z visokimi emisijami vsako leto plačajo 100 milijard ameriških dolarjev tistim državam, ki nosijo največje breme podnebnih vplivov zaradi podnebnih sprememb, za prilagoditev na posledice podnebne krize, razvoj sistemov čiste energije ter postopno opustitev rabe fosilnih goriv. Poleg tega pa še dodatna sredstva za nadaljnje prilagajanje na podnebne spremembe in kot nadomestilo za škodo, ki jo podnebne spremembe v najranljivejših državah že povzročajo. Največji onesnaževalci (zgodovinsko gledano) morajo pokazati solidarnost z ljudmi in državami, ki najbolj trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb.

Katere so možne ovire za uspeh podnebnega vrha COP26?

Nekateri predstavniki na podnebni vrh prihajajo zato, da poskušajo onemogočiti napredek, prisotnih pa je tudi nekaj največjih onesnaževalcev, toda tema, ki ima največ potenciala za neuspeh vrha COP26 in odvračanje pozornosti od potrebnih podnebnih ukrepov, so trgi ogljika. Gre za lažno rešitev, ki državam in podjetjem pogosto omogoča, da s pomočjo ogljičnih izravnav še naprej onesnažujejo brez posledic. Ne smemo dovoliti, da bi trgi ogljika spodkopali pogajanja v Glasgowu in tako ogrozili možnost sprejema bolj nujnih sporazumov o podnebnem financiranju in postopnem opuščanju fosilnih goriv.

Namesto zanašanja na lažne rešitve je čas, da se osredotočimo na oblikovanje jasnih smernic za neposredno zmanjšanje emisij pri dejavnosti podjetij, ki onesnažujejo, ter za to, da vlade določijo pravila za transformativno mednarodno sodelovanje za omejitev dviga globalne temperature na 1,5 °C.

Ali je torej Greenpeace pred podnebnim vrhom v Glasgowu optimističen?

Da, smo optimisti. Pred samo šestimi leti smo na pariškemu podnebnemu vrhu uspeli doseči resnično globalen podnebni sporazum s ciljem izhoda iz krize. Zdaj je čas, da te cilje uresničimo in sprejmemo potrebne ukrepe, s katerimi bomo končno zaključili obdobje fosilnih goriv. Vendar pa na COP26 obenem ne smemo gledati kot na prelomen trenutek. Podnebni vrh lahko spodbudi podnebne ukrepi, ki jih tako nujno potrebujemo, vendar pa moramo ne glede na to, kaj se bo zgodilo v Glasgowu, pritisniti na države po vsem svetu, da čimprej močno zmanjšajo svoje emisije.

Climate March during COP25 in Madrid. © Pablo Blazquez / Greenpeace
Tisoči ljudi na podnebnem protestu v Madridu. © Pablo Blazquez / Greenpeace

Seveda vse našteto še ne pomeni, da bo vrh v Glasgowu uspešen. Morda ne bo. Toda v tem primeru bo naše voditelje, ki so nas pustili na cedilu, nadomestilo globalno gibanje. To gibanje bo podvojilo svoja prizadevanja, postalo še bolj množično in ukrepalo še bolj odločno.