Zaradi onesnaženosti zraka, ki ga povzroča kurjenje fosilnih goriv, letno umre več ljudi kot zaradi cigaret in malarije skupaj. Kljub temu pa se fosilna industrija manipulativno oglašuje kot nekdo, ki aktivno prispeva k reševanju problema onesnaževanja zraka. Namesto, da bi prenehala s svojimi umazanimi posli, vlaga ogromne vsote denarja v zeleno zavajanje (greenwashing) in promovira svoje uničujoče prakse kot okolju prijazne. Velika debela laž!

Časnik Guardian je za 78 izrazov, povezanih s podnebjem, analiziral oglase, ki se nam prikažejo med rezultati iskanja v Googlu (pogosto kot prvi zadetek). Rezultati so pokazali, da so več kot 20 % oglasov objavila podjetja z velikimi interesi za fosilna goriva.

Fosilna industrija torej plačuje, da se njihovi oglasi prikažejo, ko uporabnik povpraša po določenih izrazih. Oglasi so privlačni za podjetja, ker so po videzu zelo podobni rezultatom iskanja: več kot polovica uporabnikov namreč ne zna razlikovati med oglasom in običajnim Googlovim rezultatom.

Naftni giganti pa si “točke zvestobe” nabirajo tudi s sponzorstvi kulturnih, izobraževalnih in znanstvenih ustanov ter velikih športnih dogodkov. To se mora končati!

Zdaj imamo odlično priložnost, da to spremenimo. Z evropsko državljansko pobudo lahko predlagamo nov zakon, ki bi prepovedal oglaševanje in sponzorstvo fosilne industrije.

(oz. jo deli še z drugimi, če si jo že)

Zavedanje, da so spremembe nujne, že prihajajo iz nekaterih okolij. Mesto Utrecht na Nizozemskem je tako ravno pred nekaj tedni prepovedalo oglase fosilne industrije na svojih javnih površinah! Nič več reklam za letalske polete in nove avtomobile na avtobusnih postajah in reklamnih vitrinah. V Franciji pa bodo v prihodnje morali oglasi za avtomobile vključevati sporočila, ki spodbujajo ljudi, da raje razmislijo o načinih potovanja, ki manj onesnažujejo.

Boljša prihodnost je mogoča, le zahtevati jo moramo. Boste podpisali pobudo? In jo delili dalje?

Trenutno je pobudo podpisalo 1110 Slovencev in Slovenk, kar je približno petina potrebne kvote, da gre pobuda v obravnavno. Potrebujemo namreč 5640 podpisnikov iz Slovenije.

Hvala vam.