Plastika za enkratno uporabo je v porastu. Medtem ko je njihov povprečni čas uporabe le 6 mesecev, je potrebnih več kot 500 let, da se plastični izdelki razgradijo.

“Plasična zgodba”, postavljena v leto 2050, je nežna zgodba o vnukinji in dedku, ki si skupaj delita vsakdanje trenutke sredi onesnaženja s plastiko, ki so ga desetletja prej povzročile korporacije.

Sporočilo je jasno: naši otroci bodo podedovali svet, ki se utaplja v plastiki, če se tega problema ne bomo lotili zdaj. Kot kaže film kolegov iz Greenpeace Južna Koreja, plastika za enkratno uporabo že onesnažuje našo zemljo, morje in celo hrano. Uporablja se nekaj sekund, morda minut, onesnažuje pa stoletja.

Ob trenutni stopnji naj bi se svetovna proizvodnja plastike – ki prav tako podpira industrijo fosilnih goriv in pospešuje podnebne spremembe – do leta 2030 podvojila v primerjavi z letom 2015.

Plastic Waste Blown Away from Waste Landfill La Crau in France. © Wolf Wichmann / Greenpeace
Naredimo konec onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo!

Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se

Vabljeni tudi v zakulisje, da si ogledate, kako je animiran filmček nastajal.