Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se

Slovenija je na vrhu evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. Letna poraba na pokopališčih znaša približno 16 milijonov sveč, kar pri gorenju prispeva k obremenitvam kakovosti zraka, hkrati pa povzroči približno 2.400 ton odpadkov.

Ker nas je zanimal ogljični odtis uporabe sveč, smo v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jozef Stefan” (CPR-IJS) pripravili podrobnejšo raziskavo in rezultate strnili v poročilu.

Kaj so naše glavne ugotovitve?

  Povprečno gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč.

  1. energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, so enake količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu.
  2. Ogljični odtis ene sveče enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila.
  3. Elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo bistveno ne prispeva k zmanjšanju CO2 izpustov. 
  4. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je enaka 5 100 000 litrov bencina. 

V poročilu ponudimo alternativne rešitve in predloge, kako uporabo sveč s trajnostnimi načini zmanjšati – ali še raje, se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Naprimer:

  • na prodnike se napiše lepe misli ali sliko
  • se doma naredi nagrobno ikebano iz naravnih materialov (rožmarin simbolizira večno ljubezni in zvestobo) ali položi rezano cvetje
  • prižgete lahko virtualne sveče
  • na grob položimo doma narejene izdelke iz naravnih virov
  • dovolj je tudi že tisti trenutek, ko se na njih spomnimo ob grobu in vse drage pokojne nosimo v svojih srcih in lepih spominih
  • če ste sami že spremnili navado, pa lahko naredite naslednji korak in ozavestite in opolnomočite svoje bljižne. Več ko nas ozavešča druge, prej bomo prišli do cilja.

Z opuščanjem prižiganja sveč potem denar namenite dobrodelnim organizacijam kot je naša ali se pridružite pobudam kot je Manj sveč za manj grobov.

Poročilo: Analiza ogljičnega odtisa nagrobnih sveč

Tehnični dokument: Sveče LCA poročilo