Slovenija je na vrhu evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. Letna poraba na pokopališčih znaša približno 16 milijonov sveč, kar pri gorenju prispeva k obremenitvam kakovosti zraka, hkrati pa povzroči približno 2.400 ton odpadkov.

Ker nas je zanimal ogljični odtis uporabe sveč, smo v sodelovanju s Centrom za participativno raziskovanje “Instituta Jozef Stefan” (CPR-IJS) pripravili podrobnejšo raziskavo in rezultate strnili v poročilu.

Kaj so naše glavne ugotovitve?

  Povprečno gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč.

  1. energija, ki jo te sveče v svojem življenjskem ciklu porabijo, so enake količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu.
  2. Ogljični odtis ene sveče enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila.
  3. Elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo bistveno ne prispeva k zmanjšanju CO2 izpustov. 
  4. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je enaka 5 100 000 litrov bencina. 

V poročilu ponudimo alternativne rešitve in predloge, kako uporabo sveč s trajnostnimi načini zmanjšati – ali še raje, se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Naprimer:

  • na prodnike se napiše lepe misli ali sliko
  • se doma naredi nagrobno ikebano iz naravnih materialov (rožmarin simbolizira večno ljubezni in zvestobo) ali položi rezano cvetje
  • prižgete lahko virtualne sveče
  • na grob položimo doma narejene izdelke iz naravnih virov
  • dovolj je tudi že tisti trenutek, ko se na njih spomnimo ob grobu in vse drage pokojne nosimo v svojih srcih in lepih spominih
  • če ste sami že spremnili navado, pa lahko naredite naslednji korak in ozavestite in opolnomočite svoje bljižne. Več ko nas ozavešča druge, prej bomo prišli do cilja.

Z opuščanjem prižiganja sveč potem denar namenite dobrodelnim organizacijam kot je naša ali se pridružite pobudam kot je Manj sveč za manj grobov.

Poročilo: Analiza ogljičnega odtisa nagrobnih sveč

Tehnični dokument: Sveče LCA poročilo

Plastic Waste Blown Away from Waste Landfill La Crau in France. © Wolf Wichmann / Greenpeace
Naredimo konec onesnaževanju s plastiko za enkratno uporabo!

Naš planet se duši v odpadni plastiki. Čas je, da vsi skupaj (vključno s podjetji in politiki) končamo dobo plastike za enkratno uporabo.

Pridruži se