Manila, Filipini, 7. marec 2019 – Glede na poročilo, ki ga je danes objavila organizacija Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA), sta Nestlé in Unilever odgovorna za četrtino vse odvržene plastike blagovnih znamk, ki poganja krizo plastičnega onesnaževanja na Filipinih.

Zgoraj omenjeni podjetji sta bili po številnih zaključenih revizijah blagovnih znamk in odpadkov, izvedenih v šestih mestih in eni provinci v državi, prepoznani kot največja onesnaževalca. Poročilo (dostopno na tej povezavi), sestavljeno v sodelovanju z University of Santo Tomas’ Research Center for Social Sciences and Education (RCSSEd), nam ponuja nove dokaze, ki razkrivajo prekomerno produkcijo plastike za enkratno uporabo podjetij Nestlé in Unilever, bolj specifično, plastičnih vrečk (majhne vrečke, ki shranjujejo katerikoli material za enkratno uporabo), ki se tržijo v državah globalnega juga, ne pa tudi v preostalih državah sveta.

V odziv na poročilo, ki ga je izdala organizacija GAIA, je Abigail Aguilar, vodja kampanje pri Greenpeace Southeast Asia (Filipini), povedala:

To poročilo ponovno dokazuje, da države jugovzhodne Azije, ki jih vsi krivijo za krizo onesnaževanja s plastiko, v resnici niso krive in da odgovornost leži na korporacijah kot sta Nestlé in Unilever, ki še naprej povečujejo svojo produkcijo nepotrebne zavrgljive plastike na račun naših skupnosti, voda in zdravja.

Nestlé in Unilever morata nehati prenašati krivdo za onesnaževanje s plastiko na posameznike. Ta podjetja so odgovorna za to krizo in edina rešitev je, da znatno zmanjšajo svojo produkcijo zavrgljive plastike in začnejo za svoje stranke vsepovsod po svetu uporabljati sistem ponovnega polnjenja in uporabe. Čas je, da zavrnemo prekomerno potrošnjo in korporacije, ki nam jo še naprej želijo prodajati.

Katja Podbevšek, vodja kampanje pri Greenpeace v Sloveniji dodaja:

Za ustavitev naraščanja kupov smeti, ki se kopičijo po celem svetu je nujno potrebno spremeniti načine, kako se hrano, kozmetične izdelke in čistila dostavlja na police trgovin in v naše domove. Rešitev problema ne leži le na strani posameznikov in lokalnih skupnosti, ki že ukrepamo in prispevamo k rešitvi. Poročilo dokazuje, da je odgovornost in dolžnost za iskanje rešitev predvsem na strani podjetij, kot sta Nestlé in Unilever, da skupaj s trgovci, spremenijo svoje poslovne modele.

Unilever, je to tvoje? (c) Justin Hofman / Greenpeace.

Če želite prebrati celotno poročilo, prosim kliknite na sledečo povezavo:

http://no-burn.org/waba2019

Fotografije krize s plastiko na Filipinih lahko najdete tukaj.

Sporočilo za javnost organizacije GAIA najdete na tej povezavi


Kontakt:

Katja Podbevšek,  Greenpeace CEE v Sloveniji, +386 40 245 949, [email protected]

Angelica Pago, Greenpeace SEA: +63 949 889 1332, [email protected]